«Bak fjellet», er det godt å være bobilturist. Med Valderhaugfjorden mot nord og vest, og bare en sandal-rusletur til sentrum ligger parkeringa optimalt til for dem som har flyttbar feriebolig.

Onsdag formiddag registrerer vi et aldri så lite mini-EU på den dedikerte bobilparkeringen til Ålesund parkering. Sverige, Tyskland, Frankrike Nederland, Ungarn, Belgia og Tsjekkia er representert da Sunnmørsposten er innom. Og fem norske bobilister. Tyskerne er i flertall. Sju tyske bobiler har tatt oppstilling i solsteiken.

Norge rundt

Det tyske paret Dieter Döpke og Ulla Neumann Döpke er inne i sin femte uke i Norge.

– Vi skal tilbringe totalt to måneder i Norge, forteller Dieter. Til Ålesund kom de tirsdag, og allerede onsdag dro de videre mot nye eventyr. Trollstigen var målet for ekteparet som kommer fra byen Oldenbürg nord i Tyskland. Hvor de skal tilbringe neste natt har de ikke planlagt, og ikke stresser de særlig med det heller. Det er nettopp det som er sjarmen med bobillivet.

– Vi har hatt et fint opphold i Ålesund, og fasilitetene og bobilparkeringa her er meget bra. I går kom vi fra Runde og det var også flott. Vi var oppe på fjellet og så på fuglene. Tidligere på turen var Preikestolen et høydepunkt, forteller det tyske paret. Den tyske VM-exiten i fotball har heller ikke lagt særlig demper på turgleden, ber de om å bli trodd på. Og det gjør vi gjerne.

Underbart!

Litt lenger borte holder en svensk familie til.

– Ålesund er en vakker liten by, sier Josefin Hugosson fra Stockholm.

– Vi skal være to dager i Ålesund, og hittil har vi blant annet vært på akvariet. Det er veldig vakkert langs havneområdet, og vi har også gått trappene opp til Fjellstua, sier Hugosson.

– Hva med VM-fotballen da? Har dere fjernsyn i bilen?

– Vi har ikke det, men åttendedelsfinalen så vi på et koselig sted med lokalt brygget øl og med god WiFi, så det var helt supert!

Med mann og barn har hun planer om å være tre uker i Norge. Fra Ålesund går turen nordover mot Nordmøre og Atlanterhavsvegen.

Nordmann med tid

Leif Haugland fra Askøy er en av fem norske bobilister som er på plass onsdag formiddag.

– Jeg er pensjonert og har god tid. Vi tar det som det kommer, sier Haugland står klar til å kjøre lenger nordover sammen med kona. Atlanterhavsvegen er neste mål også for de.

– Vi har kjørt mye rundt og det er prisverdig det tilbudet som Ålesund kommune har her, sier Haugland.

– Men svenskene kan dette med camping best. De er ti ganger flinkere enn vi i Norge, sier Haugland.