I forrige uke skrev Sunnmørsposten om at budsjettet til Møre og Romsdal Politidistrikt er 19 millioner i minus. Målet er å jobbe inn dette underskuddet til året er omme. Lokallagsleder i Politiets Fellesforbund Møre og Romsdal, Øyvind Sund, er skeptisk til noen av sparetiltakene, blant annet tiltaket om midlertidig stopp i ansettelser.

– Jeg har forståelse for at dette er en utfordrende situasjon for politimesteren, men jeg mener at de tiltakene som nå innføres ikke er måten og gjøre det på. Jeg er delvis enig i visepolitimester Farstad sin uttalelse i at foreløpig merforbruk på 19 millioner i seg selv ikke er dramatisk, men det er helt avhengig av hvordan det håndteres. De tiltakene som er foreslått gjør meg bekymret, forklarer Sund.

Større arbeidspress

– Når man velger å holde stillinger ledige fører det til at andre må jobb mer. Vi får dessverre ikke færre arbeidsoppgaver, sier Sund.

– Det var et resultat av høyt arbeidspress og få ansatte til å utføre jobben. Vi har fått tilbakemeldinger fra flere avdelinger der situasjonen er like kritisk. Folk jobber seg sjuke og blir langtidssykmeldt, forteller Sund.

Sund tror at arbeidspresset på de ansatte vil påvirke samfunnet og publikum.

– Dette tiltaket får konsekvenser for innbyggerne i Møre og Romsdal. Det vil medføre lengre saksbehandling, lengre ventetid på telefon og lengre responstid, forklarer lokallagslederen.

– Som å pisse i buksa

Et annet tiltak er at politidistriktet utsetter regningen av to biler til 2019.

– Det er ikke et godt tegn at en etat som er avhengig av trygge utrykningskjøretøy og verneutstyr, ikke har råd til å kjøpe nytt når det gamle er utslitt. Å utsette regninger til neste år er jo det samme som å pisse i buksa for å holde seg varm. Vi skyver bare problemet foran oss, sier Sund.

Sund tror ikke det er realistisk å få budsjettet i balanse til året er omme.

– I dag bruker Møre og Romsdal politidistrikt 85 prosent av budsjettet til personalkostnader. 10 prosent går til husleie. Det lille som er igjen skal da dekke drift og investeringer. Dette regnestykke går ikke opp, sier han.

Sund sier at hvis etaten skal jobbe inn underskuddet må det nedbemanne eller la være å investere, men påpeker at nedbemanning ikke er et alternativ.

– Det er Politidirektoratet og politikerne som har definert hvilke tjenester vi skal tilby, og hvor mye politifolk vi skal ha. Men det samsvarer ikke med regnestykket vårt, sier Sund.

Visepolitimester Ingmar Farstad kunne ikke stille til intervju torsdag.

Mye jobb: Øyvind Sund i Politiets Fellesforbund sier folk jobber seg sjuke. FOTO: Privat. Foto: Privat