– De ansatte er fornøyde og gjør en god jobb. Uten oss hadde de høyst sannsynlig fortsatt vært hos NAV. Det forteller daglig leder Merete Mostue i Spesialistbedriften. Hun mener det er dystre utsikter dersom de ikke får støtte over en periode på to–tre år.

Spesialistbedriften er en bedrift som ansetter mennesker med diagnosen Asperger. Bedriften har per i dag åtte ansatte med denne diagnosen og de tar på seg oppdrag for andre bedrifter, blant annet innen 3D-modellering og visualisering. Mostue forteller at personer med Asperger har mye kompetanse, men at det kreves ekstra oppfølging på arbeidsplassen.

– Dermed forventes det at vi skal være en god del billigere enn andre bedrifter og det tar derfor lengre tid for en bedrift som vår å bli konkurransedyktig, sier Mostue som nå etterlyser et virkemiddel fra det offentlige i form av bedriftsstøtte for sosiale entreprenører.

– Vi har som mål å være en konkurransedyktig bedrift, men siden vi bruker lengre tid på å bygge opp drifta er vi helt avhengige av støtte i begynnelsen, sier hun. Spesialistbedriften har drevet i fire år, men de to siste årene har de gått med underskudd. Selv om bedriften drives etter vanlige forretningsmessige prinsipp, er det ikke et mål å tjene mest mulig penger. Tanken er at alt av overskudd skal gå tilbake til bedriften.

Vinn-vinn

En som har engasjert seg i denne saka er ordfører i Skodje, Dag Olav Tennfjord (H). Han har selv tatt opp problemet ved flere anledninger innad i partiet sitt og mener en holdningsendring er nødvendig for å legge til rette for slike bedrifter.

– Dette er det jeg kaller en vinn-vinn-situasjon. Både for de ansatte og samfunnet generelt, sier Tennfjord, som beskriver det som trist om Spesialistbedriften ikke klarer seg økonomisk.

– Det er ikke slik at vi skal gi tilskudd slik at de får en konkurransefordel overfor andre bedrifter, men siden de starter med en ulempe, bør dette kompenseres for i form av bedriftsstøtte. Kanskje en plass mellom de tre og seks første årene etter oppstart, sier han.