Sunnmørsposten har tidligere skrevet om den kraftige forurensningen ved gamle Ålesund gassverk. Ålesund kommune fikk pålegg fra fylkeskommunen om å rydde opp i sølet, men opprydningsarbeidet har støtt på en del komplikasjoner på grunn av restene av en tjæretank. Tjæretanken var oppført som fjernet, noe som ikke viste seg å stemme. Tanken er i tillegg lekk, noe som kan føre til ytterligere forurensning.

Lar den ligge, inntil videre

Fylkesmannen har nå kommet med et nytt vedtak, der de går inn for å endre tiltakene som ble satt på området. Dette kommer frem i et dokument sendt fra Fylkesmannen til Ålesund kommune. Grunnen til dette skal være komplikasjonene som har oppstått med dreneringsarbeidet.

For å kunne fjerne tjæra, må den varmes opp til rundt 40°C, noe som kan føre til at det blir lettere for den å bevege seg, og at forurensningen blir spredt. Fylkesmannen skriver derfor i dokumentet at det vil være forsvarlig å la den ligge inntil videre, så lenge det blir satt opp en sikker og effektiv løsning som vil hindre at den sprer seg.

All forurensning som ligger lett tilgjengelig til må imidlertid fjernes, og om bygget rives, må forurensningen fjernes helt. Det vil også måtte settes i gang tiltak for å forhindre at gass kan sige inn i bygget. Tjæretanken må også bli tydelig merket på kart og plantegninger av bygget.

Tidevannstrøbbel

Også i gravegropen i den østlige delen av området, mellom huset og bilvegen, anbefaler Fylkesmannen å la forurensingen ligge inntil videre. Dette på grunn av problemene tidevannet har ført med seg.

«Fullstendig sanering i dette området vil medføre at anleggsarbeid bare kan utføres i perioder uten innstrømming av tidevann, og vil også gi utfordringer med håndtering av betydelige mengder forurenset vann. I tillegg vil det bli sikkerhetsmessige utfordringer med sikring mot veibanen på grunn av dyp byggegrop og rasfare.», står det i dokumentet.

De skriver videre, at selv om full drenering av området er ønskelig, vil dette arbeidet være svært vanskelig og føre til en betydelig spredningsrisiko. Derfor mener de at det er forsvarlig å la den ligge i denne omgang. Samtidig vil det også bli tatt opp til vurdering om det er hensiktsmessig å legge inn en duk for å skille de forurensede massene som er der fra før, med rene masser som vil bli tilført ved fremtidige inngrep.

Som forventet

Prosjektleder hos Ålesund kommune, Rose Mari Refsnes forteller til Sunnmørsposten at hun ikke er overrasket over tiltaksendringene hos Fylkesmannen.

– Det er som vi hadde forventet ut fra resultatene av prøvene vi har gjort. Nå må vi bare vente på en ny tiltaksplan fra Fylkesmannen før vi kan se på hva som skal gjøres videre, sier hun.

Hun forteller også at det allerede har blitt gjort tiltak for å hindre spredning av forurenset masse under bygget.

– Her har vi lagt inn betong mellom grunnmuren og grunnfjellet, slik forurensningen ikke sprer seg videre, sier hun.

Forurensningen under vegbanen på E136 som lekker ut i sjøen kan ikke bli gjort noe med ennå.

– Det blir dratt ut med tidevannet, så vi får se hva vi kan gjøre av mottiltak, forteller hun og sier at hun ser for seg to alternativer.

– Det ene er å grave opp vegen, og få det fjernet på den måten, noe som vil føre til trafikkproblemer inn og ut av Ålesund sentrum, mens det andre er å sette opp en barriere slik at det ikke renner ut i sjøen. Vi får se hva Fylkesmannen kommer frem til, sier hun.

Kostnadsrammen på prosjektet har blitt estimert til rundt sju millioner kroner. Refsnes kan ikke si noe om kostnaden vil bli mindre.

– Det vil vi vite ut i august, forteller hun.

Rose Mari Refsnes hos Ålesund kommune. Foto: Marius Simensen