Du risikerer å komme fort opp igjen, med dopapir klistra over skuldra og mannskit i bikinien.

– Dette er tidligere godkjente utslipp, men som etter dagens regler ikke er det lenger, sier Svein Johansen, teamleder for avløp i Ålesund kommune. Slike avløp i sjøen ligger ikke helt oppe i dagen, men på minus to meter under lavvann/fjøre sjø,- uten at det gjør situasjonen så mye bedre, for å bruke Johansens egne ord.

Teamleder: Svein Johansen er leder for avløp i Ålesund kommune.

– Ikke på plass

Ålesund kommune har fått pålegg av fylkesmannen om å få ordnet opp i disse utslippene. På et statuskart datert 9.11.2015 fra Ålesund kommune, er det mange pålegg om utbedringer med frister, som den dag i dag fortsatt ikke er utført.

– Nei, dette er ikke på plass. Men alle blir prioritert etter kapasitet hos oss. Avløp og transportnettet (dvs. rør og pumpestasjoner) har ulike mangler, og vi prioriterer etter kapasitet og økonomi, sier Johansen. Han legger til at dette er forhold som også er blitt påpekt overfor politikerne.

– Vi skal prioritere direkteutslipp. Fylkesmannen har sagt at vi skal ha høy prioritet på det og flere frister er gått over, så vi får nye krav om å prioritere dette bedre. Vi må skjerpe oss! sier han.

Prinsen Badestrand: Ålesund kommune tester badevannet jevnlig på de mest besøkte badestrendene. På siste prøve 3. juli, er kvaliteten definert som god på alle strendene, unntatt Prinsen. Der er kvaliteten definert som «mindre god», men fortsatt innenfor verdier som gjør at helsemyndighetene ikke ser betenkeligheter med å bade der.

– Men sånn det er nå, bør en bade der det er direkteutslipp?

Private avløp

Foruten over 20 direkteutslipp fra kommunale kloakkavløp, er det i tillegg mange private avløp, særlig på Flisnes og Ellingsøy, men disse har slamavskiller. Mange av de kommunale avløpene har ikke det. Slamavskillere har en viss renseeffekt, ifølge Johansen, slik at en slipper at dopapir og mannskit kommer ut.

– Får dere klager fra folk som ser slike utslipp eller bader der det er utslipp?

– Ja, fra tid til annen. Slike utslipp er et kystkommune-fenomen. Der det er spredt bebyggelse, så er dette et kjent fenomen. Sula er i samme båt. Kommunen har mye godt arbeid i vente.

Kloakk: Fra tid til annen er kloakken synlig i overflaten, her fra Spjelkavika for noen år siden.

– Når er alle direkteutslippa ordna?