Det er bygningen til den tidligere Spilkevigs Snøre- Not- & Garnfabrik som nå skal rives. Et bygg med røtter helt tilbake til 1894. I 1999 kjøpte Norlandia Utvikling AS hele Baronen eiendommen fra Vestenfjeldske Eiendomsutvikling AS. Ifølge Hilde Hammervold, administrerende direktør i Nordlandia Utvikling AS var det en restaurant i drift i Notsalen fram til årsskiftet 2003/2004, da gikk de konkurs.

– Informasjonen jeg finner hos oss er at det har stått tomt siden. En del av grunnen til det har også å gjøre med flom og vanninntrengning, forteller Hammervold som på vegne av Nordlandia er tilfreds med at rivingen av gamle Notsalen nå er i gang. Arbeidet vil trolig ta to uker.

Gammelt: Årene har satt sitt preg på bygget som nå rives. Foto: Nordlandia Utvikling AS

Potensial

– Det er veldig bra at det omsider er blitt tatt en god beslutning, sier Hammervold og sikter til at rivingen har vært et tema i flere år. I 2011 fikk eierne nei til riving fra Fylkeskonservatoren og kommunen. Det var først i februar i år at Ålesund kommune ga klarsignal til riving, etter at det ble foretatt en ny befaring. Konklusjonen var da at forfallet hadde eskalert, og at det var store skader på tak og i form av fukt. Avstanden mellom den daværende tilstanden og gjeldende krav var svært stor, og ville innebære et omfattende og kostbart arbeid.

– Slik området fremstår i dag er her et potensial for utvikling og vitalisering. Vi har ikke landet i forhold til den framtidige utviklingen av området, men er åpne for flere muligheter. Kanskje kan ny aktivitet og bygningsmasse få fram noen av de historiske linjene til industrien som var her langs elva? For eksempel spennende boligutvikling? Vi vil bruke tid på å vurdere utvikling og ha en god dialog om behov, som for eksempel kommunen ser i området, sier Hammervold.

Ikke til å redde

– Det er jo alltid vemodig når historiske og særpregede bygningsmiljøer blir endret, men her var bygningsmassen i en slik forfatning at den ikke var mulig å utvikle eller bruke videre. Det er mange år, og mye vann, siden dette var den historiske Notsalen som har vært ønskelig å bevare, sier Hammervold og legger til at lokalet i lang tid har vært avstengt, slik at ingen skulle utsette seg for en eventuell unødig risiko ved å gå inn i bygget.