Årets Sommerfest har vært velsignet med fantastisk vær, og folk koste seg fra klokka 11 og frem til midnatt. Det var ikke bare musikk som sto på programmet heller, da fotball-VM også ble vist på storskjerm inne i matsalen. Der kunne folk sette seg og slappe av med fotball dersom musikken ute på gresset ikke falt i smak.

– Ikke helt vår stil

To som hadde gjort nettopp det, var Linda Skjong og Knut Dyb fra Valderøya. Mens Arif og Unge Ferrari underholdt ute med hiphop på norsk hadde de tatt turen for å se Russland og Kroatia i kvartfinale i VM.

– Musikken deres er ikke akkurat det vi liker best, så nå sitter vi her og venter på Sondre Justad, forteller Skjong til Sunnmørsposten.

Fornøyd

Tre andre som ventet på Sondre Justad var Ester Boge fra Spjelkavik, Thomas Kaald fra Hitra og Gerhard Hagenæs fra Ålesund. De kunne fortelle at de har storkost seg under årets Sommerfest.

– Tipp topp, forteller Gerhard på spørsmål om hva han syns om årets arrangement.

For mange er Sondre Justad høydepunktet under årets Sommerfest, men for Thomas kom høydepunktet tidligere på kvelden.

– Fagernes Yacht Club, helt klart. De spilte masse gamle sanger, og det var veldig gøy. Nå er jeg bare her, forteller han.

– Så det skal mye til for å overgå dem?

– Ja, så absolutt. Sondre Justad er flink han også, men jeg tror ikke han klarer å slå dem, sier Thomas.

Ester på sin side har gledet seg mest til Justad. Hun er også veldig fornøyd med Sommerfesten.

– Jeg syns det er utrolig flott at det er et arrangement for absolutt alle. Selv om jeg er ungdom, så har jeg vært her siden begynnelsen, og har følt at det har vært noe artig å gjøre hele tiden. Det syns jeg er veldig positivt, forteller hun.

Fornøyd politi

Etter klokka 16 startet alkoholsalget, noe som naturligvis kan føre til problemer. Martin Kristiansen er objektleder for politiet i Ålesund under Sommerfesten, og forteller til Sunnmørsposten at de ikke har hatt noen særlige problemer.

– Der har vært noen kranglefanter, men vi har ikke måttet arrestere noen. Folk har rettet seg etter beskjedene de har fått av oss, og det er vi fornøyde med, forteller han.

Sommerfesten er et arrangement uten aldersgrense. Derfor kan berusede mindreårige fort bli et problem. Kristiansen forteller at det stort sett har gått bra.

– Vi har tatt hånd om noen berusede mindreårige, men ikke flere enn vi hadde forventet. Vi skulle jo selvsagt ha ønsket at det hadde vært null langing, men på et slikt arrangement er det veldig vanskelig. Skjenkekontrollen har gjort en veldig god jobb, sier han.

(saka fortsetter under)

- Trafikken gått greit

Trafikken er også et uromoment for Sommerfesten. Kristiansen husker med gru tilbake til 2010 og 2016 da henholdsvis Alexander Rybak og Marcus og Martinus kom til Giske.

– Da var det køer til alle ferjesamband i distriktet og vi hadde store problemer med trafikken. Slik har det heldigvis ikke vært i år. Der har ikke vært noen trafikkproblemer, og det er vi veldig fornøyde med, sier han.

– Sett under ett, så er politiet veldig fornøyde med årets arrangement. Arrangørene har klart å lage et arrangement for alle, sier han avslutningsvis.

Linda Skjong og Knut Dyb foretrekker fotball fremfor Arif og Unge Ferrari. Foto: Erika Norén
Pågangen til VM-kampen mellom Russland og Kroatia ble etterhvert så stor at arrangørene måtte stenge dørene. Folk måtte dermed se kampen gjennom vinduet. Foto: Erika Norén