I forbindelse med strandryddedagen i mai samla frivillige seg på Dyrøya for å rydde strandkanten for plastsøppel. Det er Ålesund KFUK-KFUM som eier øya i Ellingsøyfjorden og i forbindelse med ryddinga i mai inngikk de et samarbeid med Friluftsrådet som kom og henta avfallet.

– I tillegg fikk vi fjernet både bildekk og et kjøleskap, forteller Terje Misund som er med i dugnadsgjengen på øya. Der merker de at havet stadig fylles av ting.

DUGNAD: Flere speidere, ledere og foreldre bidro med å plukke 95 sekker med søppel på Dyrøya i juni. Den store ryddinga er den største som har skjedd på øya på mange år. Foto: Privat

– Nå har vi heldigvis fått ryddet vekk det meste fra overflaten, men det er ting som har grodd ned i grunnen, forteller han og legger til at de aldri før har gått så offensivt ut med ryddingen på øya. Det eneste som manglet etter ryddedagene i mai, var å få fjernet en stor tank som har stått i fjøra i årevis.

Årevis i strandkanten

– Trolig stammer den fra en nyttårsorkan tilbake på 90-tallet, forteller Trond Rønes, som også er med i dugnadsgruppa. Dessverre hadde verken gjengen på Dyrøya eller Friluftsrådet utstyr til å få fjernet den store tanken. Da ante Rønes, som jobber i Kystverket, råd.

– Nå jobber ikke jeg på båt, men jeg tenkte at jeg i hvert fall kunne høre om de hadde mulighet til å hjelpe, forteller han.

SKJEMMENDE: Siden 90-tallet har den rustne tanken ligget fast i fjøra på Dyrøya. Et skjemmende syn, mener de i dugnadsgjengen. Foto: M/S Ona/Kystverket

Og på mandag ble altså tanken fjernet etter alle disse årene.

– Det er jo en litt historisk dag. Vi har hatt mange planer og ønsker om å fjerne den tidligere, den er jo veldig skjemmende. Men vi har altså manglet nødvendig assistanse, sier Misund.

Både Misund og Rønes er svært tilfreds med at tanken nå er vekke.

– Den var helt tørr, og det var ikke noe olje eller slikt i den, men det var jo ikke et fint syn, sier Rønes og legger til at selv etter storoppryddingen er de ikke ferdig.