LO sommerpatrulje vil varsle Arbeidstilsynet:

– Dårligste vi har sett

LOs sommerpatrulje fant brudd ved 62 prosent av bedrifter i søre Sunnmøre.

FANT KRITIKKVERDIGE FORHOLD: LOs sommerpatrulje besøkte Ulstein, Herøy og Hareid. Der var ikke alt på stell. Her Cecilie Therese Lund og og ungdomssekretær Kent Logan Hjelle i sommerpatruljen.   Foto: Marius Simensen

Hele 42 prosent av de ansatte som ble intervjuet vet ikke hvem som er verneombud.

Nyheter

Det var mye overtid, dårlig arbeidsmiljø og manglende verneombud i Ulstein, Hareid og Herøy.

– Dette er ikke bra for ansatte lengden og må gjøres noe med. Dette er såpass kritikkverdig at Arbeidstilsynet vil få beskjed om våre funn på søre Sunnmøre, forteller LO i en pressemelding.

De forteller at det også vil bli tatt opp med fagforeningene slik at de kan følge opp medlemmene sine om de ansatte er organiserte.

Nesten alle har kontrakt

På 55 bedrifter var det bare 3 som manglet skriftlig arbeidsavtale på sine ansatte.


LOs sommerpatrulje har besøkt 379 bedrifter i fylket:

Møre og Romsdal blant versting-fylkene - nær én av tre brøt loven

Bare tre fylker var dårligere enn Møre og Romsdal viser tallene etter at LOs sommerpatrulje har besøkt bedrifter i hele landet. Har nedgangstidene rammet de unge ekstra hardt, spør lederen for LOs vaktbikkjer.

LO forteller også om at det fortsatt er en del som ikke informerer om overvåkingskamera der ansatte ferdes.

– Noen kan tenke seg til hva de brukes til slik som sikkerhet og tyveri. Informasjon og merking av kameraovervåking er de ansattes rettighet for å ivareta deres personvern. Vi har opplevd at kameraene brukes til andre formål enn det de er satt opp for, og dette er i strid med reglene, står det i pressemeldingen.

Mangler informasjon om verneombud

Over halvparten av bedriftene hadde ikke informert om hvem som er verneombud eller har oppslag på arbeidsplassen om dette.

– Vi møtte bedrifter med over ti ansatte der sjefen var selvutnevnt verneombud.


Stadig færre unge har sommerjobb

Kun 37 prosent av norsk ungdom var i jobb sommeren 2017. Det er det laveste tallet noensinne.

Unge er oftest utsatt for skader og på arbeidsplassen og de er som regel mest redde for å varsle om farlige eller kritikkverdige forhold på jobben, forklarer de.

Bedre i Ålesund omegn

I Ålesund, Sula, Giske og Skodje fant LOs sommerpatrulje veldig mye mangel på verneombud.

– Hele 42 prosent av de ansatte som ble intervjuet vet ikke hvem som er verneombud eller har ikke valgt en, i Ålesund og omegn, står det i pressemeldingen.


LOs sommerpatrulje:

Vaktbikkjer for de unge

LOs sommerpatrulje stiller spørsmålene som får arbeidstakerne til å lure.

Det er tross alt få som har brudd på arbeidstidsbestemmelser eller mangler arbeidskontrakt.

– Hittil denne uken har det vært strålende gode resultater, sammenlignet med tidligere år.


SUNNMØRSPOSTEN BEKLAGER:

LOs Sommerpatrulje kom i skade for å sende ut et gruppebilde av sommerpatruljedeltakerne med Ulstein Hotel i bakgrunnen. Pressemeldingen inneholdt negative funn fra sommerpatruljens besøk i Ulstein, Hareid og Herøy. Bildet ble brukt som illustrasjon til denne nettsaken, før det senere ble fjernet av Sunnmørsposten og erstattet av et annet.

LOs sommerpatrulje kan bekrefte at det ikke var funnet noe brudd på regelverket på Ulstein Hotel etter besøket. Sommerpatruljen håper at dette ikke gir flere ulemper for hotellet og sommerpatruljen beklager så mye for denne hendelsen. Og Sunnmørsposten beklager å ha videreformidlet bildet til våre lesere.