Reagerer ulikt på kloakkutslipp i sjøen i Ålesund, men:

Kloakk rett i sjøen: Skremmes ikke fra å bade

Far vil fortsette å bade i Borgundfjorden som før. Mor innrømmer at hun er blitt litt mer skeptisk.

Sandingane: Familien Kvalsvik koser seg med ferske krabber på Sandingane i Spjelkavik. Her sitter (fra venstre) Anita W. Kvalsvik med Anna Celina på fanget, Eivind, William og Ole Kvalsvik (nærmest). Åsefjorden/Borgundfjorden og Sukkertoppen i bakgrunnen. FOTO: MONA SKJONG 

Det burde være trygt å bade over alt

Anita W. Kvalsvik
Nyheter

Solen har skremt skyene bort, og termometeret beveger seg sommerlig oppover, likevel ikke tilstrekkelig til at badestrendene i Ålesund fylles opp av badelystne besøkende tidlig mandag ettermiddag.

Men på Sandingane i Spjelkavik har familien Kvalsvik slått seg ned i fjøresteinene, med matkurv, ferske krabber og tilbehør.

23 registrerte direkteutslipp av kloakk til sjø i Ålesund

Her går kloakken rett i sjøen

Før du i pur lykke hopper i sjøen i Ålesund- sjekk dette kartet!


Hopper i sjøen

– Ja, jeg så den oversikten i Sunnmørsposten på nett, sier Ole Kvalsvik, når vi viser fram avisa med kart over alle de registrerte direkteutslippene av kloakk til sjø i Ålesund.

– Hva tenker du om dette?

– Jeg tenker at folk har jo bada i flere tusen år, men at i 2018 finnes det teknologi til å håndtere utslipp på en bedre måte. Med dagens teknologi burde ikke dette bare bli sluppet på havet.

– Men for meg personlig, så påvirkes jeg ikke av dette. Jeg kommer fortsatt til å hoppe i sjøen, når jeg har lyst å bade, sier han.

Han viser likevel til at han har fulgt med på badevannskvaliteten på Sandingane, når kommunen tar målinger sommertid, og Sunnmørsposten skriver om det. Dette fordi familien tidvis benytter Sandingane til bading.

Saka fortsetter under.

Kloakk og bading: De røde punktene på kartet er steder i Ålesund der det går urenset kloakk i fjorden. De blå punktene er mye brukte badeplasser.Kreditering: GOOGLE MAPS


Bakterieinnhold

Det har tidligere skjedd at kommuneoverlegen har advart mot bading på Sandingane på grunn av høyt bakterieinnhold.

Prøver tatt på Sandingane i år, har hittil vært fine, i motsetning til de siste prøvene på Prinsen og Nakkevika, som viser «mindre god» kvalitet.

BAKTERIENIVÅ: Kommunen sjekker badevannskvaliteten på offentlige badestrender. ARKIVFOTO 

Hun er mer skeptisk

Anita W. Kvalsvik vedgår at hun er blitt mer skeptisk til bading, etter å ha sett alle utslippene i Borgundfjorden.

– Det er utrolig kjedelig at utslipp skal ødelegge badeplasser, og at kommunen ikke har ordna opp i disse forholdene, sier hun. Hun mener det ikke burde vært kloakkutslipp noen plass.

– Det burde være trygt å bade over alt, sier hun. Med oversikt over hvor det går direkteutslipp ut i fjorden, vil hun være påpasselig med hvor det bades.

Mange avløpsrør må skiftes ut:

Har avløpsrør tilsvarende Ålesund – Eidsvoll: Mange lekker som ei sil

Ålesund kommune har mye gamle, lekke avløpsledninger som må skiftes ut. Lengden på avløpsnettet er like langt som strekningen Ålesund-Eidsvoll.