Derfor tar cruiseskipet en 360 graders sving i Hessafjorden

Cruiseskipet «Zuiderdam» tok en uventet vending i Hessafjorden tirsdag ettermiddag.  Foto: Helge Skuseth

Nyheter

Mange har tipset Sunnmørsposten om at cruiseskipet «Zuiderdam» har tatt en uventet vending i Hessafjorden. Ifølge Havnevakt Steve Hansen er det imidlertid en naturlig forklaring på dette.

– Den driver rett og slett med kompassjustering. Av og til må magnetismen justeres på slike cruiseskip, så akkurat nå driver den med en finjustering, sier Hansen, som opplyser om at cruiseskipet fortsetter på sin ferd etter å ha gjennomført en 360 graders sving.

Det dannes magnetisme i skipsskrogets jern- og stålmasser, noe som betyr at kompasset ikke bare blir påvirket av jordmagnetismen. Dermed må magnetkompasset til tider justeres slik at det igjen blir nøyaktig.

– Det er ikke mange igjen av dem som korrigerer kompass ombord på fartøyene, men vi er fremdeles helt avhengige av magnetkompasset for at fartøyet skal kunne finne veien om alt av strøm blir borte, mener Hansen.

Han kan også opplyse om at skipet «Star Breeze» skal utføre samme operasjon 18. juli.