Antall konkurser i Møre og Romsdal har økt kraftig første halvår i år. Byggebransjen, varehandel og serverings- og overnattingsbedrifter topper lista over bransjene hvor det er åpnet flest konkurser.

Advokat Anders Svinø har jobbet med konkurser i 15 år og er én av tre advokater på fagfeltet hos sin arbeidsgiver. Han forteller at de har et jevnt tilsig av saker.

Ulike reaksjoner hos berørte

Som bostyrer undersøker Svinø blant annet hvilke verdier og gjeld som er firmaet, og hvordan det er drevet. Han sier det er veldig ulikt hvordan de som går konkurs opplever situasjonen. For en familiebedrift som har holdt det gående i generasjoner, kan det for eksempel være vanskelig å legge inn årene.

– Noen tar det tungt og personlig, mens andre er mer uberørt og har en forretningsmessig tilnærming til det som har skjedd, forteller Svinø.

Bostyreren skriver en rapport som blir levert til tingretten og som danner grunnlaget for bobehandlingen. Om advokaten mener det er begått noe kriminelt, blir saken sendt til politiet som vurderer om de skal åpne etterforskning.

Les også: Kraftig økning i konkurser første halvår i Møre og Romsdal

Vil trolig «slå» finanskriseåret 2009

Utfordrende saker

Tallene viser at bygg- og anleggsbransjen er rammet av flest konkurser. På direkte spørsmål medgir advokaten at dette er en bransje hvor konkurssakene kan by på ekstra utfordringer.

–Håndverkerkonkurser medfører ofte merarbeid, og mange av disse har vært drevet av østeuropeere. Det skorter gjerne en del på formaliteter ved regnskapsføringen, også kan det være mye ekstraarbeid med lønnskrav fordi ikke alt har vært på stell. Men det er selvsagt også mange som er flinke, påpeker Svinø.

Ulike årsaker

Dommer Kjetil Gjøen ved Sunnmøre tingrett håndterer mange av konkurssakene der og bekrefter at det ofte er håndverksfirmaer drevet av østeuropeere som har skilt seg ut.

– Vi har hatt flere tilfeller av slike saker som har vært arbeidskrevende. Dels handler det om språkproblemer og dels om manglende kjennskap til et strengt norsk regime på skatt, avgifter og regnskapsføring. Vi har også noen som har forlatt landet, som gjør det krevende å få forkynt kjennelser og få gjennomført sakene på en god måte, sier Gjøen.