Sunnmørsposten har tidligere skrevet om Vigra kringkaster, og at det historiske bygget kan være i ferd med å rives. Nå har Giske-ordfører Harry Valderhaug sendt melding til Riksantikvaren i et siste håp om å få vernet bygget.

– Vi har mottatt henvendelser fra Ålesund kommune som tyder på at der er politisk vilje til å gå sammen med Giske i et spleiselag for å redde bygget, forteller Valderhaug til Sunnmørsposten.

Kan ikke stå aleine

Giske-ordføreren forteller at Giske har hele tiden ønsket at bygget kan tas vare på, men at det er umulig for kommunen å ta på seg hele dette ansvaret aleine.

– Giske kan ikke stå aleine i dette, og der må komme andre aktører på bana. Nå har Ålesund vist sin interesse, og håpet er at fylkeskommunen og andre regionale organer også kan komme sammen for å hindre at det blir revet.

Opp til Riksantikvaren

Om bygget skal reddes, så har man relativt kort tid igjen. Norkring har allerede fått rivningstillatelse fra Giske kommune og skrevet kontrakt med en operatør for å gjøre jobben. Planen er at rivinga skal startes i løpet av august, med mindre Riksantikvaren setter opp et midlertidig vern.

– Giske kommune kan ikke gjøre noe for å stoppe dette. Vi må forholde oss til plan- og bygningslova, og vedtaket som sier at vi ikke kan drive bygget aleine. Nå som Ålesund har kommet på bana, håper jeg at Riksantikvaren kan sette opp et midlertidig vern, slik at det kan bli behandlet politisk, sier Valderhaug.

Selv om Ålesund har vist interesse om å ta vare på det gamle bygget, er det derimot ikke satt i stein at det vil reddes. Først må saka opp politisk i begge kommunene, noe som ikke kan skje før til høsten.

– Etter å ha fått tatt det opp i begge formannskapene, kan vi se på hvilke økonomiske muligheter vi har til å ta vare på bygget. Håpet er at vi sammen kan få stiftet et felles selskap eller organ som kan drifte stedet. En annen mulighet er at Sunnmøre museum kan bruke det som en ekstern lokasjon, sier han og innrømmer at de har kniven på strupen.

– Men, there’s hope in a hanging snore, sier han optimistisk.

Positiv: Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, er positiv til å gå sammen med Giske for å bevare Vigra kringkaster. – Den er en viktig del av vår felles historie, sier hun. Foto: Staale Wattø

Felles historie

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap) bekrefter at Ålesund er interessert i å bidra.

– Ja, egentlig er det meg og varaordføreren som er positive til å bidra, men jeg føler meg sikker på at de fleste vil se at det er en viktig del av vår felles historie som er verdt å ta vare på, forteller hun.

Nettopp den felles historia gjør at Aurdal ikke bryr seg om at den ligger i en annen kommune.

– Disse bygga bør bli spart for ettertida. Den er en viktig del av radio-, krigs- og fiskerihistoria til området vårt og har en stor historisk verdi, sier hun.

Selv om hun mener det er en god og viktig sak, kan hun heller ikke garantere at bygget blir reddet.

– Vi må få det opp politisk, og se på den økonomiske biten, om hvor mye vi har råd til å bidra med, forklarer hun.

Samarbeid er viktig

Giske kommune skal bestemme om de skal bli en del av Nye Ålesund i slutten av september. Aurdal avviser at dette er et frieri i håp om å få de med i den nye storkommunen.

– Det er ikke strategisk med tanke på kommunegrenser, men det understreker jo hvor viktig det er med samarbeid, noe som er en del av grunntanken bak den nye kommunen. Vi er så få her på berget at vi trenger hverandre, sier hun.