Når Sunnmørsposten besøker Spesialistbedriften, som holder til på Daaeskogen ved Moa, er de ansatte travelt opptatt med å modellere, tegne eller programmere. De tar seg likevel tid til en kort pause for å prate med avisa.

– Oi, jeg holdt på å glemme kaffekoppen, utbryter Andreas Wiik når daglig leder, Linda Nygård, byr på nytraktet kaffe. Wiik har jobbet i bedriften i snart to år og forteller at han trives godt med både arbeidsoppgavene og miljøet.

– Vi får varierte arbeidsoppgaver og jeg føler at jeg får god opplæring og hjelp dersom jeg lurer på noe, sier han.

FORNØYD: Uten Spesialbedriften i Ålesund tror Andreas Wiik (t.v.) at han hadde slitt med å få seg fast jobb. Thomas Endre Ystenes til høyre.

Ekstra oppfølging

Spesialistbedriften er en bedrift som ansetter unge voksne med Aspergers syndrom. Her jobber de ansatte med prosjekter i form av for eksempel 3D-modellering, tekniske tegninger og modellering av tekniske komponenter på oppdrag fra andre bedrifter. Wiik husker godt det kuleste prosjektet han har jobbet med.

– Det var å lage reklameobjekter for Ekornes. Det er ganske artig å se at noe du har laget ligger på Ekornes sine hjemmesider, sier Wiik, som av og til blir sittende i flere timer etter endt arbeidsdag for å bli ferdig med prosjektene han jobber med.

– Det er så deilig å kjenne på mestringsfølelsen og det å være fornøyd med noe man har laget, sier han.

Rutinert: Thomas Endre Ystenes har vært ansatt i Spesialistbedriften i snart fem år. Han er glad i å programmere og liker jobben sin godt.

Ble utbrent og sjukmeldt

– Ifølge tall fra NAV Møre og Romsdal ender omtrent 90 prosent med denne diagnosen opp som uføretrygdet, opplyser Nygård. Spesialistbedriften er derfor en arbeidsplass med ekstra tilrettelegging og oppfølging for de ansatte, slik at de skal kunne håndtere arbeidsdagen.

En som er takknemlig for Spesialistbedriften er Torbjørn Saasen. Han har jobbet der siden november i fjor høst og forteller at han ble sjukmeldt fra sin forrige jobb.

– Før jobbet jeg som økonom, men det vanlige arbeidslivet ble etter hvert for mye for meg. Til slutt ble jeg utbrent og sjukmeldt, forteller Saasen, som beskriver Spesialistbedriften som grunnen til at han er tilbake i arbeid.

– Dette ble rett og slett redningsplanken for meg. Jeg trives utrolig godt her. Det er et veldig godt miljø og alle er inkluderende. I tillegg blir arbeidsmengden tilpasset våre behov, sier han. For tiden jobber Saasen med å tegne en brann- og rømningsplan for et bygg. Altså noe ganske annet enn en økonoms arbeidsoppgaver. – Det har vært en bratt læringskurve ja, men jeg har fått god opplæring så det går fint. Saasen legger til at han håper Staten kommer på banen med flere støtteordninger for slike bedrifter.

– Det er viktig med slike tilbud som dette, legger han til. Forrige uke gikk daværende daglig leder Merete Mostue ut og etterlyste tilbud om driftsstøtte fra det offentlige, etter at Spesialistbedriften hadde gått med underskudd de to siste årene.