– «Alle» må fronte budskapet høyt og bredt for at vi skal komme ut av skyggen av Bergen og Trondheim, sier Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest.

Uttalelsen kommer etter at Tore Ulstein i Sunnmørsposten tirsdag slo til lyd for at Norges satsing på havrommet bør samles i Ålesund.

– Det haster

Ingjerd viser til Sunnmørsposten som på lederplass onsdag oppfordrer alle aktører i regionen, offentlige og private, om å gå sammen – fossro – for en spisset havromsatsing med utgangspunkt i Ålesund.

– Regionen vår har mulighet til å ta en posisjon i den norske havromsatsingen, og det haster. Det er mulig å ta en slik posisjon før alle planer og tiltak er vedtatt. Vi har et tidsvindu nå i 2018, kanskje i 2019. Senere blir det for seint, påpeker Ingjerd.

Utgangspunkt for ny verdiskaping

Han viser til at regionen har flere spennende og store forsknings- og utviklingsprosjekter enn noen gang innen marine og maritime havnæringer. Disse representerer et fantastisk utgangspunkt for å ta en nasjonal lederposisjon når det gjelder å skape kunnskap og teknologi for ny verdiskaping basert på havet.

– Ulike regioner har ulike fortrinn. Havbyen Bergen og teknologibyen Trondheim vil nok begge mene at de med sine forskningsmiljøer ligger langt foran Ålesund. Vårt fortrinn på Møre er at vi har et næringsliv og et akademia som jobber tett sammen, samt at vi har et havbasseng rundt oss som er helt spesielt interessant, for eksempel Møre Ocean Lab.

– Vi får ting gjort

Vi har sterke miljøer i alle havnæringer med gode forutsetninger for å utvikle vekstfremmende tverrfaglige koblinger. På grunn av unikt samspill mellom natur, næring og akademia.

– Vi er innovative og får ting gjort. Vi setter ideene ut i praksis og skaper næring og arbeidsplasser av det.

For at Ålesund skal kunne ta en posisjon i havrommet, ved siden av eller helst foran Trondheim og Bergen, må vi samle mannskapet og fossro, som Sunnmørsposten skriver i sin leder, sier Ingjerd.

Forprosjekt i gang

– Derfor har NTNU, Sintef Ocean, Møreforskning, Runde Miljøsenter, GCE Maritime, Blue Legasea, Rolls-Royce, Ulstein, Mafoss og initiativtaker Maritimt Forum Nordvest gått sammen om et prosjekt som vi har kalt «Vår posisjon i havrommet». Hensikten med dette forprosjektet er å samle aktørene i en felles innsats for å ta en posisjon i den norske havromsatsingen.

Målet er å løfte dette opp til et større prosjekt der flere aktører fra havnæringene, virkemiddelapparatet og det offentlige blir invitert med. Hvilken form og farge dette prosjektet skal få blir diskutert rett over ferien, opplyser Ingjerd.