Det var en blid arrangør Geir Østensen som kunne melde at de første timene av festivalen ikke kunne ha gått bedre.

– Det har gått på skinner og vi er i rute. Det er fint vær og folk koser seg, sier Østensen om den første festivaldagen.

Den første aktiviteten som sto på programmer var skating i Skansegata. Der har landslaget i skating rigget til rampe. Slik teksten på programmet var formulert, var det flere som trodde laget skulle ha oppvisning i går. LES OGSÅ: VM-finale på SanktenLES OGSÅ: Vil ha sommeråpne søndagsbutikker

Men det var altså de lokale skaterne som skulle få prøve seg denne dagen, mens proffene skal i aksjon torsdag. En av de lokale som hadde tatt turen var Martin Heltne Foss (18) som skater mye på fritiden.

– Jeg har ferie så jeg tenkte at jeg måtte komme å prøve det ut, sier han.

At han fikk en del publikum, lot han seg ikke plage av.

– Det merker jeg ikke, sa han mens han trikset.

I løpet av dagen ble det arrangert en lokal konkurranse, der den beste skateren i distriktet skulle kåres.

I tillegg til skating var de vanlige salgsbodene på plass, det pågikk vannaktiviteter og det var tivoli på St. Olavs plass.

Turister på festival

Dette er tredje gangen familien Smith tar turen innom Ålesund. Denne gangen kom de altså tidsnok til å få med seg en litt festivalstemning.

– Vi visste ikke at det var en festival vi. Vi trodde det var et marked, ler Olaf Smith høyt.

Han er far i familien. Han forteller om hvordan familien kommer igjen år etter år fordi de synes ålesundere er så hyggelige.

– Tyskere har det så travelt så man får aldri snakka med dem, men ålesundere er mye blidere, forteller han.

Han snakker også om det nydelige været og han påstår at det er mye finere her enn i Østerrike, selv om de bare bor et par timer fra Italia. Familien var spent på hva mer dagen hadde å by på.

– Vi har allerede vært på Fjellstua, de neste timene skal vi gå litt rundt på festivalen og se hva som er her. Kanskje en tur rundt på kjøpesenteret, sa han.LES OGSÅ: Føler seg dårlig behandlet - brannsprøyta vil droppe Båtfestivalen

Blitt en tradisjon

Blant de mer lokale gjestene på båtfestivalen, var Atle Bagameri og Jarle Mensen. De hadde tatt turen fra Søvika, for å få med seg de første timene av båtfestivalen, slik de gjør hvert år.

– Ja, nå koser vi oss, melder de mens de sitter langs kaia og nyter både mat og drikke onsdag ettermiddag. Det er været som bestemmer hvor lenge de blir.

– Og det blir nok en stund. Det er jo kjempevær, sier de og skyter inn at sånn er det stort sett alltid under båtfestivalen.

– Det er trivelig med en slik festival. Deilig å bare sitte her og se på folk, ler de og legger til at det er bra det skjer slike ting i Ålesund sentrum.

– Ålesund by er noe annet enn det var for noen år siden. Dette er med på å dra folk, og lage litt liv, slår de fast.

turistene tok turen på festival: Chiara og Olaf Smith koser seg på Båtfestivalen. Foto: Marius Simensen
Fornøyd: Geir Østensen mener det ikke kunne gått bedre. Alt gikk på skinner da festivalen starta onsdag formiddag. Foto: Marius Simensen
Været bestemmer: Så lenge sola skinner tar Atle Bagameri og Jarle Mensen alltid turen fra Søvika til Båtfestivalen. Foto: Marius Simensen