– Vi holder på å avslutte nå, men vi skal fortsatt ha et prøveprosjekt gående med jordbærdyrking, dette i samarbeid med Møreforsking, forteller daglig leder, Vibeke Evensen til Sunnmørsposten. Det var Bygdebladet som omtalte saka først.

Vente og se

I forhold til videre drift av akvaponikk-anlegget var planen hele tiden å kjøre dette toårige prøveprosjektet, men om det blir noen videre drift er Evensen usikker på.

– Det er en veldig spennende løsning, men vi var nok kanskje litt tidlig ute med tanke på den tilgjengelige teknologien. Evensen forteller at de ikke havnet blant de største produsentene av salat og at utfordringen er å få en god nok økonomi til å anskaffe seg den nødvendige teknologien.

Når Norsk Sjømat på Stranda, som i utgangspunktet var villige til å gå inn med midler i millionklassen til oppdrett i Stordal, ikke fikk de nødvendige konsesjonene, blir videre drift enda mer krevende.

– Akkurat nå sitter vi litt på gjerdet. Vi må nesten bare vente og se hva som skjer fremover, sier Evensen. Hun tror likevel flere kommer til å kaste seg på trenden, men kanskje litt lenger fram i tid.

Grønnsaker fra avfallsvann

Konseptet akvaponikk er en kombinasjon av fiske- og planteproduksjon. Avfallsvannet fra fiskeanlegget, som består av fôrrester og ufordøyd materiale, blir brukt som gjødsel for plantene. I tillegg følger en del oppløste nitrogen- og fosforforbindelser med vannet. Disse er viktige næringsstoffer for planter.

Akvaponikk har de siste årene blitt mer og mer populært, spesielt i USA, men trenden har foreløpig ikke for alvor slått an i Norge. Det er også mulig å lage en liten hjemmeversjon av et slikt anlegg dersom du har et lite akvarium og en urteplante eller to.