Dag to av Ålesund båtfestival var Elias-båten på plass i Brosundet. Mange ivrige barn ville ta seg en tur i båten, som er kjent fra både bøker, TV-serier og kino. Etter hvert ble køene lange.

– Ja, vi er tydeligvis veldig populære, sier Odin Ørnhaug i Redningsselskapet.

Med båten fikk ungene oppleve en liten tur gjennom Brosundet, og var de ekstra heldig fikk de også være med å styre båten.

– Jeg har bare kjørt båt en gang før, men det var ikke Elias-båten, forteller Elias Bjerkvik Steinnes (5).

Det kjekkeste med Båtfestivalen? Elias-båten vel. Den er kulest, slår Elias fast.

Etter å ha kjørt en runde med båten kunne han melde at det finnes røde maneter i Brosundet, og at Elias-båten er veldig bra.

Endelig skateshow

Torsdag ettermiddag ble det endelig skateshow med landslaget i Skansegata.

Mange har ventet på å showet med landslaget i skating, etter at de rigget til en rampe i Skansegata – en såkalt street-park.

Onsdag og tidligere på torsdag var det de lokale som fikk prøve seg i skateparken, men senere på torsdag var det altså endelig tid for framvisning med de beste skaterne i landet.

Godt over 100 hadde møtt opp for å se hvilke triks talentene hadde å by på. Blant de aller største var nok Tonje Pedersen fra Larvik, som er seks ganger norgesmester og sikter mot OL i 2020.

Hun var også eneste jente som var i aksjon under showet. Det var mange høytflygende triks, som ble møtt med applaus og noen måpende uttrykk fra de aller yngste fansene.

Delte festival-meninger

Festivalsjef Geir Østensen er fortsatt storfornøyd med sin egen festival.

– Det har vært en pangstart med mye folk og nydelig vær, mener Geir, og er temmelig sikker på at de neste dagene skal bli like bra – minst.

– Vi har flyoppvisning, smørebussen til skilandslaget kommer og en redningsaksjon går av stabelen, forteller han.

Men ikke alle er like entusiastiske. Fredrik Stafv synes ikke festivalen har nådd sitt fulle potensial. – Det er litt skuffende fordi jeg trodde det skulle være flere båter her og en overflod av folk i gatene. Men det er bare mye thaimat og det jeg vil kalle «sydensjapper», sier han. Geir Østensen mener at selv om noen synes det er lite båter på festivalen, betyr ikke det alt.

– Det spiller ikke så stor rolle om det er mye båter eller lite båter. Det som er viktig er at alle har det kjekt og at vi bruker byen vår. Det er mye aktiviteter for barn og unge her og et av målene våre er å gjøre barn tryggere på sjøen, forteller han.

Viking-utstilling

De yngste synes å være fornøyd med festivalen. Mario Selberg mener det er mye å se og mye å gjøre.

– Jeg liker å se på de fine båtene og hva som er i alle teltene, sier han.

Spesielt liker han å se på vikingtingene som står utstilt under teltet med skaterampen. Han synes det er veldig interessant, men gleder seg også til skateshowet.

– Jeg gleder meg til å se alle de flinke skaterne som skal trikse og sånt, forteller han spent.

Tonje Pedersen er et av de største talentene Norge har på brett. Hun er også eneste jente som reiser rundt med landslaget. Foto: Marius Simensen
Fredrik Stafv ønsker seg flere båter når det arrangeres båtfestival i byen. Foto: Marius Simensen
Mario Selberg trives med Båtfestivalen og alt den har å tilby. Foto: Marius Simensen