Spesialistbedriften, som tilbyr arbeidsplasser til mennesker med Asperger syndrom, sliter økonomisk fordi bedriften mangler stabil finansiering. Det bør det gjøres noe med.

Personer med Asperger er i utgangspunktet normalt begavet, men har ofte problemer med sosialt samspill og kan trenge ekstra tilrettelegging. De kan ha vansker med å oppfatte andres forventninger, og kan ha problemer med å takle stress og endringer. Samtidig har mange spisskompetanse innenfor et smalt felt, er kreative, fokuserte og ekstremt nøyaktige. Flere kjente personer innen kunst og vitenskap er aspergere.

Ideen om å starte bedrift for personer med Asperger syndrom ble lansert i 2012 av Arne Bjørdal som den gang var avdelingsleder på linja for teknikk og industriell produksjon ved Borgund videregående skole.

Lærer Bjørdal var frustrert fordi han opplevde at elever som var absolutt enere på sine fagfelt, ikke kom seg videre ut i arbeid. Det var elever med toppkompetanse på datastyrte maskiner, som bare ble sittende heime. Det var ufattelig tragisk at mange av disse dyktige elevene med Asperger syndrom aldri ville få mulighet til å bruke evnene sine, samtidig som næringslivet hadde stort behov for dem. Bjørdal så behovet for et bindeledd mellom elevene og næringslivet, og slik ble ideen født. Han fikk med seg private investorer og NAV ble en viktig støttespiller.

Spesialistbedriften ble etablert i 2014, med hovedkontor i Ålesund og en avdeling i Molde. Bedriften legger vekt på å finne de unike styrkene til den enkelte, avdekke utfordringene og spesifisere behovene for tilrettelegging på arbeidsplasser.

«Det er så deilig å kjenne på mestringsfølelsen og det å være fornøyd med noe man har laget» uttalte Andreas Wiik da Sunnmørsposten besøkte Spesialistbedriften nylig. Wiik har blant annet laget reklameobjekter for Ekornes.

Sosialt entreprenørskap handler om å utvikle og ta i bruk nye løsninger på sosiale og samfunnsmessige problemer. Regjeringen har sagt at den vil bedre betingelsene for bruk av sosiale entreprenører for å få flere i arbeid. Det er viktig at dette blir mer enn gode ord.

«Alternativet for dem vi ansetter er stort sett uføretrygd. Dette vil resultere i skyhøye kostnader for staten Norge» skriver Merete Alnes Mostue og Linda Nygård, henholdsvis tidligere og nåværende daglig leder av Spesialistbedriften, i en kronikk i Sunnmørsposten 9. juli. De peker på at det er behov for støtte til finansiering av drifta i en krevende startfase, som er både lengre, mer krevende og ikke minst mer sårbar enn hos de fleste andre virksomheter. Derfor er det nødvendig at staten er med og drar lasset.

Ordfører i Skodje Dag Olav Tennfjord (H) er en av dem som har engasjert seg i saka, og han bør få følge av mange flere. Spesialistbedriften driver sosialt entreprenørskap i praksis. Det er behov for ulike tiltak for å sikre at folk kommer i arbeid.

Rundt 90 prosent av personer med Asperger syndrom ender som unge uføre i Norge, og det er en enorm sløsing med menneskelige ressurser. Dette problemet må løses.

Spesialistbedriften trenger driftsstøtte fra det offentlige for å komme seg over den første kneika, og samfunnsøkonomisk vil det utvilsomt være en lønnsom investering. Samtidig vil det gi mange flere mulighet til å oppleve mestring og arbeidsglede.