Jeg har ikke levd så lenge og derfor, når jeg ser tilbake på de beste minnene, befinner de seg oftest i barndommen. Og hva var det beste å gjøre som barn?

For noen å fly drage kanskje?

Hver fredag på Aalesunds museum denne sommeren kan man se seg tilbake, gjennom aktiviteter som for eksempel cricket-spill og verksted for å lage drage.

Enkel oppskrift

Skal du lage en drage er dette oppskriften:

1. Rent praktisk utføres «dragelagingen» ved å klippe opp en plastpose som du tegner på med tusj. I mitt tilfelle ble teksten «Emma er kul». Noe som er sant, selvfølgelig, men jeg hadde helt glemt at bildene skulle i avisa, uheldigvis.

2. Deretter fester du grillspyd av bambus på baksiden, for at dragen skal holde seg stabil og vinden kan ta den.

3. Så velger du et fargerikt krepp-papir som du feste på dragens ende.

Vips, så er selve dragen ferdig. Men husk å feste på en tråd å holde den i, slik at den ikke blir tatt av vinden for evig og alltid.

Tilbakeblikk

Å leke med drage er som et sentimentalt tilbakeblikk til simplere tider. Nostalgien er bittersøt lengsel etter tidligere tider eller steder. Når jeg for eksempel ser på klassebilder av foreldrene mine lurer jeg på om det er karneval fordi INGEN kan mene at det håret var innafor. Jeg kan heller ikke tro at kassetter har vært en ting. Så feil kan man altså ta.

Bittersøt nostalgi

Pappa blir sikkert dratt tilbake til 1998 da Norge slo Brasil i fotball-VM, da han første gang hørte David Bowie, eller til den gang snekkerbukser var kult.

Jeg blir dratt tilbake til ripsbærplukking med farmor, Justin Bieber på høyeste volum, og for ikke å glemme, til da jeg stripet håret mitt rødt.

Det er da den bittersøt nostalgien slår inn for fullt. Det er rart dette med minner. Det er svært delikat, men også mektig. Tiden har en tendens til å gli forbi og tankene har en tendens til å gli tilbake til tidligere epoker i livet.

Mange mimrer kanskje tilbake til lykketroll, Postgirobygget og til da kalkulator, klokke og kamera var tre forskjellige ting, og ikke samlet i en telefon.

Også er det noen som mimrer tilbake til drageflyging med pappa på stranda og ripsbærplukking med farmor.

Drageverksted: Flinke hjelpere ved Aalesunds museum bidro slik at Emma Krohn Dale fikk laget sin egen, helt spesielle drage. Foto: Marius Simensen
Full fart: Etter en stund gikk det som det suser. Foto: Marius Simensen