I tillegg til de 7800 cruisepassasjerene i byen, er det folk som deltar på Ålesund Båtfestival, som har utvidet med en ekstra dag i anledning bysøndag. Ålesund Storsenter, Kremmergaarden og flere av byen butikker holder søndagsåpent i dag.

– Dette er et vakkert land. Via cruisebåten har vi vært i Stavanger, Bergen, isbreen i Olden og i dag kom vi til Ålesund, forteller Cara Rolfs fra Tyskland.

De sitter på St. Olavsplass og skriver postkort som de skal sende til familie og venner hjemme i Tyskland. De er en av de mange cruisebåt-turistene som benytter seg av bysøndagen.

– Vi liker å gjøre det litt på gamlemåten, sier Susann Rolfs og smiler.

– Det som slo meg var de pene husene og arkitekturen. Det er veldig billedskjønt. Vi gikk opp trappene til Fjellstua for å se utsikten også, sier Cara.

Vafler og krem

– Det er alltid godt med jordbær og krem, sier Inger Larsson.

Venninna Anna Kransenfors sier seg enig. De står ved Skateflukaia og nyter en belgisk vaffel med mye tilbehør fra en av bodene på Båtfestivalen.

– Vi kom til Ålesund for tre uker siden i forbindelse med arbeid. Men når det er noe som skjer her i byen, liker vi å ta turen ut for å se på livet. Det er en fin by, og havet, båtene og de gamle husene gjør den spesiell, sier Anna.

Bak den populære vaffel-boda står Fredric Leroy fra Belgia, som driver Waffle Factory. Han selger glaserte epler, belgiske vafler og har en sjokoladefontene til utstilling. Han forteller at salget går som det suser.

– Jeg har ikke hatt tid til å oppleve noen av konsertene, men det gjør ikke noe - for jeg har vakker utsikt her jeg står, sier han, og peker ut mot havna og sjøen.

Fornøyd, men usikker fremtid

Festivalsjef Geir Østensen er godt fornøyd med årets festival.

– Det har vært utrolig god stemning, og alle har kosa seg. Det har vært mye spennende aktiviteter. Flyshowet vi hadde var ekstremt tøft, og skatelandslaget ble veldig godt mottatt. Ellers har det vært mye populært i sundet, både med Ålesund Seilforening med sine båter og så klart Eliasbåten. Sistnevnte var som vanlig en kjempesuksess, og folk stod i kø i timesvis, oppsummerer Østensen.

Men fremtiden for festivalen er usikker dersom fylket og kommunen ikke bidrar med mer penger.

– Jeg håper at både fylket og kommunen ser verdien av festivalen. Vi har holdt på i 18 år nå, og bevilgningene vi får i forhold til hvor stor og tug festivalen er stemmer ikke helt overens. Vi må sette oss ned etter festivalen og se om vi klarer det videre, rett og slett.

Det har også blitt vanskeligere for festivalen å få bidrag fra de store sponsorene.

– Næringslivet bidrar, men det er flere som sloss om de samme bidragene. Når alt stort sett er gratis på festivalen, må det finansieres på et vis.

Han påpeker at det må være mer trygghet rundt økonomien i festivalen.

Akvariebesøk

En tysk familie på seks fra et av cruiseskipene har funnet seg et bord nært teltene på Båtfestivalen for en matbit. De må snart dra videre, men har rukket å få med seg Atlanterhavsparken.

– Uteområdet var det som gjorde det spektakulært, sier Wiebke Fib.

– Hva er førsteinntrykket av byen?

– Vakkert, svarer hun.

Fem år gamle Leon har fått seg en grillpølse. Den mener har er like god som pølsene har fåt i Tyskland.

- Veldig god, sier han og gliser.

Båtfestivalen viser også VM-finale på storskjerm på St. Olavsplass, som er åpen og gratis for alle.

Lokale på bysøndag

Også har vi noen lokale også, som har tatt turen for å oppleve folkelivet - nemlig Oddvar og Randi Heen. De har slått seg ned ved Skateflukaia for en pust i bakken.

– Vi har ikke et veldig sterkt forhold til Båtfestivalen, men det er kjekt å kikke på folkelivet når det skjer noe. Boder med mat er alltid kjekt.

Solveig Stenerund Monsen, Ruben Monsen og sønnen Matheus på to år har slått seg ned med et grillspyd hver.

– Det er jo søndagsåpent. Når vi først har ferie må vi ta oss en tur, sier Solveig.

Søndagsåpen by er et samarbeid mellom Destinasjon Ålesund & Sunnmøre, Ålesund Sentrumsforening og Bypatrioten.