Leif Hovde fra Ålesund arva et småbruk for en del år siden. Graset blir ikke brukt. Men markene er holdt brukbart ved like.

– Jeg slår det oppdyrka arealet hver sommer for at det ikke skal gro igjen. Og graset rydder jeg bort og legger det ut i kantene. Jeg har tenkt at det har vært en del av arven min å holde kulturlandskapet ved like, forteller Hovde.

Rundt fem mål ligger like ved hovedvegen. Inntil for 20 år siden var det en bonde på Slyngstad som slo her. Siden har det ikke vært gjødsla.

«Feriebruk»: Leif Hovde tilbringer mye av somrene på hytta. Her dyrker han også grønnsaker og hagebær til eget bruk.

Kan få det gratis

Hovde sier han har tenkt at det kunne bli en reell etterspørsel etter slike små areal igjen.

– Ja det har jeg tenkt, at dette kunne bli brukt til beite, eller at graset kunne bli slått igjen.

Nå er det fôrkrise i flere land i Europa. Fem mål i den store sammenhengen er ikke så mye. Men om dette kan bidra til å berge et dyr, er han glad.

Hovde forteller at han tar kontakt med Sunnmørsposten etter å ha lest i lørdagens avis. Grunneier Kristian Fjørtoft sa at mange har fem eller ti mål som kunne vært slått, og at det kanskje kan berge ei ku. Om næringsverdien i graset er liten, kan det kompenseres med kraftfôr. Det viktigste er kua også trenger grasfôr for å fungere.

– Det var informerende å lese, sier Hovde.

Da han var gutt, var han ofte her på småbruket om somrene. Bruket på 20 mål ga vinterfôr til fire-fem kyr, noen sauer og en hest, forteller Hovde.

– Det er mange som har arva småbruk. Og det er mange som ikke bryr seg om å slå. Det kan de godt gjøre, sier han.

– Godt hestefôr

– Folk som har grasareal til disposisjon, de må for all del tilby dette til husdyrprodusenter, sier landbruksrådgiver Jon Geirmund Lied til Sunnmørsposten.