– Nå har vi seilt i 12 dager, og ikke én gang har noen av dem sagt at de vil hjem, sier pappa Glen Tore Solevåg der han står på dekk og ser sønnene Rasmus Tangen Solevåg og Jonatan Tangen Solevåg båtvant bevege seg framover på seilbåten, som denne dagen ligger under en blå himmel i Nørvevika Småbåthavn.

De siste to månedene har de bodd to uker på båten, så to uker hjemme.

– Det kjekkeste er at vi kan reise rundt dit vi vil, og at vi kan ha på våtdrakter og bade, sier de to guttene etter å ha stukket hodet fram fra lugaren, og pappa litt forlegen innrømmer at de guttene nettopp har spilt Playstation.

For det er ikke dataspill de tre har brukt sommeren på.

– I sommer har vi brukt Vestlandet. Nå kommer vi fra Fjøra, Viken og Ikornnes. Det er mange geniale steder og gjestehavner her på Sunnmøre. Det er et fantastisk miljø og barna får nye venner, forteller Glen Tore.

I tillegg har de også vært på Nordøyane, der særlig badelandet på Finnøya var populært hos Rasmus og Jonatan.

– Inne i fjordene treffer vi ofte folk i motorbåter, mens langs kysten er det oftere andre i seilbåt, sier Glen Tore.

I seilbåten har de alt de trenger, med tre soverom, kjøkken, og to bad – og det hele er ganske vedlikeholdsfritt.

– Det er ganske dyrt å kjøpe en seilbåt, men de er ganske rimelige å eie. De har små motorer og bruker ikke mye drivstoff, og en glassfiberbåt trenger man bare å ha opp på land for vedlikehold annethvert år.

– Det sosiale

MOTORSOMMER: Venninnene Kirsti Lothe og Lise Bjørvig Nilssen synes det beste med båtlivet er friheten og det sosiale. Foto: Marius Simensen

Sigende inn i Brosundet, direkte fra Hareid, kommer cabincruiseren June. For venninnene Kirsti Lothe og Lise Bjørvig Nilssen fra Roan i Sør-Trøndelag er årets reisemål Hjørundfjorden.

– I fjor var vi i Geirangerfjorden, men som regel ferierer vi nordpå, forteller de to, som hver sommer reiser på ferietur i lag – i hver sin cabincruiser, hvor deres mer sjenerte halvdeler tar tilhold mens Sunnmørsposten er på besøk.

– Det beste med båtferie er friheten på sjøen, hvor ingen er i vegen for deg og det ikke er noen fartsgrenser, sier Lise.

– Og det sosiale i havnene – og det å ta en øl i lag!, stemmer Kirsti i, som skrøner om at de ikke fisker fordi fiskekrokene kan punktere båten.