10. juli er brevet fra kommunen datert – sendt foreldre og foresatte til brukere av Borgundfjordvegen avlastning. Her kommer det fram at kommunen har mottatt klager på støy.

«Styret i borettslaget uttrykker at de mener situasjonen er uholdbar, og har bedt kommunen finne en alternativ løsning. Vi beklager overfor både borettslaget og våre brukere», skriver kommunen, som varsler endringer fra 1.09.2018:

* Ny avlastningsbolig i Vegsundet, bak DPS.

* Avlastningsboligen på Myrland avvikles.

* Enkelte brukere ved Borgundfjordvegen og Myrland flyttes til Vegsundet.

* Borgundfjordvegen beholdes fordi Vegsund ikke er tilrettelagt rullestolbrukere.

Løsningene er «midlertidige», i påvente av nye avlastningsboliger og barneboliger som har oppstart for prosjektering høsten 2018. «Med bakgrunn i klagene ser vi ingen annen mulighet», står det.

– Ikke alle flyttes

Virksomhetsleder Hildur Alvestad i Ålesund kommune sier at enkeltflyttinger fra Borgundfjordvegen er en del av flere endringer. Det er ikke alle som skal flytte, understreker hun.

– Vi har snakket direkte med de berørte parter. De som ikke er kontakta på telefon, skal per i dag være i Borgundfjordvegen, sier hun.

Tre flyttes fra Myrland til Borgundfjordvegen, to fra Borgundfjordvegen til Vegsund.

– Tilbudet i Vegsund blir ganske likt, sjøl om lokalene endres, understreker hun.

Hun beklager at foreldrene ikke har fått informasjon før.

– Vi har ikke visst om endringer i fysiske rammer rundt avlastningen før nå. Vi sendte ut brev omtrent samme dag som vi hadde klargjort løsninger i forhold til nye lokaliteter, sier virksomhetslederen, som sier at de skal bruke tida framover på å tilvenne barna de nye omgivelsene.

– Samtidig er det stort behov for å få bygd noe nytt, som er bedre tilpassa behovene til dagens brukere.

Usikre foreldre

Sunnmørsposten kjenner til at foreldre har reagert på brevet, som har skapt usikkerhet rundt tilbudet og hvem som skal flytte.

– Vi er forundret over lite informasjon, og vi stiller oss undrende til argumentasjonen til borettslaget. Vi er sjokkerte over uttalelsene fra styret, og vi foreldre har ikke blitt forelagt dokumentasjon på at dette er et så stort problem at barn må ut av blokka, sier en forelder.

– Støy og biltrafikk

Styreformann i Furmyra IV borettslag, Atle Jarl Vartdal, bekrefter at de har hatt dialog med kommunen der borettslaget har klaget på støy.

Vartdal mener det lå helt andre forutsetninger til grunn da lokalene ble bygd enn dagens bruk. Borettslaget har også uttrykt misnøye når det gjelder biltrafikk og at de mener kommunens ansatte benytter borettslagets parkeringsplasser i stedet for sine egne avmerkede plasser.

Virksomhetsleder Alvestad sier at avviket fylkesmannen fant, gjaldt barn som bodde i avlastningsboligene permanent, noe de ikke gjør i dag.

Frykter de presses til halvgode løsninger

Janne Muri, lokallagsleder i Norsk forbund for utviklingshemmede (Nfu), har lest brevet. Selv om det ikke gjelder en avvikling av Borgundfjordvegen, men flytting av enkelte brukere, mener Muri det er tydelig at kommunen er presset av borettslaget til å flytte noen av brukerne.

– Det er trist og smålig av borettslaget å ikke være rause nok til å kunne inkludere utviklingshemmede barn og unge i sitt bomiljø, sier Muri.

– Samtidig går kontrakten kommunen har ut om to år. Så de må jobbe kjapt med nye permanente løsninger, også for dem som blir igjen etter 1. september, understreker hun.

Hun håper den nye midlertidige løsningen i Vegsundet vil gi et godt tilbud.

Lokallagsleder Janne Muri i NFU sier at det haster med nye boliger. Foto: Bjørn Vatne