Oljestreiken: Regjeringen griper ikke inn i konflikten

Regjeringen tar ikke i bruk tvungen lønnsnemd i konflikten mellom Safe og rederiforbundet – foreløpig.

Arkivfoto: Staale Wattø  Foto: Staale Wattø

Nyheter

1.550 arbeidere på 28 installasjoner og skip er i streik på norsk sokkel og situasjonen mellom fagforeningen Safe og Norges Rederiforbund virker fastlåst.

110 ansatte ved Island Offshore-skipene Island Wellserver og Island Frontier er blant dem som er tatt ut i streik.

Rederiforbundet har tidligere opplyst at et tilsvarende antall arbeidere må permitteres som følge av streiken og tirsdag kom meldingen om at arbeidsgiversiden fortløpende vurderte bruk av lockout, som et motsvar.

Det er ikke nok til at regjeringen onsdag vil gripe inn i konflikten.

– Det er partene i avtalen som har ansvar for konflikten og det er partene som har ansvar for å løse saken, sier statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet til Skipsrevyen.

(saka fortsetter under)


Offshorestreik:

Island Offshore-skip rammes av streiken

I forrige runde blei 50 ansatte på Island Wellserver tatt ut i streik. Nå er også 60 ansatte på Island Frontier tatt ut.

 

Rederiforbundet vurderer lockout i riggkonflikten

Streiken i riggoppgjøret kan få en dramatisk vending etter at Rederiforbundet vurderer å bruke lockout. Det er i så fall første gang på 14 år i Norge.


Det har vært krasse beskyldninger i konflikten som står om lønn og pensjon. Safe mener Rederiforbundet vil svekke en gavepensjonsordning riggarbeiderne har i dag, og at de har hatt dårligere lønnsutvikling enn andre oljearbeidere.

Fagforeningen har beskyldt arbeidsgiversiden for å spre usannheter, mens rederiforbundet på sin side mener Safe mangler forståelse for den økonomiske situasjonen på norsk sokkel.


Island Offshore gjekk på nederlag om permitteringar:

Reiarlag tapte i Arbeidsretten - trur dommen gjer at norske verft og leverandørar misser oppdrag

Island Offshore og reiarlagsforbundet gjekk på nederlag mot fagforeining i Arbeidsretten. Men Island Offshore-sjefen fryktar norske verft og leverandørar vil tape på sikt.

 

Enighet i oppgjøret for sokkelansatte

Sokkeloppgjøret kom i havn natt til fredag etter to dagers forhandlinger.

 

Ytterligere flere hundre tas ut i streik på norsk sokkel

Ytterligere 881 offshorearbeidere tas ut i streik etter at Safe og Rederiforbundet ikke kom nærmere noen enighet søndag. Dermed streiker 1.550 arbeidere.