– Norske krepsdyr er vår første nasjonale utstilling, og i utgangspunktet tenkte vi at disse artene kanskje ikke hadde den største «woaw-effekten». Men der tok vi feil. Folk strømmer til de nye akvarietankene som viser bredden av det som kalles havets insekter. Uten krepsdyrene hadde det heller ikke vært liv i havet.

Tor Erik Standal er daglig leder på Atlanterhavsparken, og er svært fornøyd med den første utgaven av det som skal bli flere nasjonale utstillinger framover.

Nasjonale ambisjoner

Standal understreker at det helt fra starten for tjue år siden var klare ambisjoner om at Atlanterhavsparken skulle bli en nasjonal institusjon.

– Den gangen var det ikke mulig, men for et par år siden ble vi enige om at utviklinga av akvariet og reindyrkinga av profilen som det norske akvariet hadde kommet så langt at vi ville se på muligheten for å bli et nasjonalt anlegg. Og nå ligger søknaden hos Klima- og miljødepartementet.

Ingen kamp med Bergen

Om det var denne søknaden som fikk bergenserne til å våkne skal være usagt. Men på Nrk og Dagsrevyen forleden kom det klare meldinger fra akvariet på Nordnes om at et nasjonalt akvarium selvsagt burde ligge der.

– Vi har på ingen måte lagt opp til noen kamp med Bergen. Vi har laga et forprosjekt som er godt forankra og har sendt inn en søknad der både vi og andre har konkludert med at Norge trenger et slikt anlegg, og at Atlanterhavsparken har muligheter for å fylle de kravene som må settes til et nasjonalanlegg. Hvis de misliker det i Bergen, får det være opp til dem. Argumenter om at de har eksistert i seksti år og at de har flere besøkende enn oss, mener vi er helt irrelevante. Det er innholdet i akvariet som er viktig, og vi mener selvfølgelig at vårt konsept med norske arter i naturlige miljø er unikt, slår Tor Erik Standal fast.

Nye nasjonale utstillinger

Akvarist og driftsleder Rune Veiseth viser rundt på krepsdyrutstillinga, som inneholder 23 ulike arter.

– Det er så mange krepsdyrarter at vi måtte gjøre et utvalg, forteller Veiseth. Flere av krepsdyrene hadde vi fra før, men nå blir havets insekter vist fram på en helt ny og mye bedre måte.

Utstillinga blir permanent, og på Tueneset har de allerede begynt å planlegge nye nasjonale utstillinger.

– Og dette er som sagt en strategi vi har hatt lenge – ikke for å komme noen andre i forkjøpet, forsikrer Tor Erik Standal.

I neste omgang har Atlanterhavsparken lyst til å vise fram kaldtvannskorallene som finnes i våre egne farvann.

– I likhet med krepsdyrene blir dette en utstilling som ikke først og fremst skal være spektakulær og kommersiell, men sørge for god formidling slik at folk kan få lære noe. Og det er det helt tydelig at de gjerne vil. De fleste har vel sett korallene i sørligere farvann, men de færreste vet at vi har praktfulle koraller langs egen kyst også.

Ellers opplever Atlanterhavsparken svært godt besøk denne sommeren.

Nå kan publikum få studere fisken fra et nytt perspektiv, og det er selvsagt lagt opp slik at man kommer fram selv med rullestol og barnevogn. Foto: Staale Wattø
Trollkrabben er imponerende når man får nærkontakt i den nye akvarietanken på Tueneset. Foto: Staale Wattø
Godt besøk og det de mener er en god søknad om å bli et nasjonalt anlegg er gode grunner til å være fornøyde mener akvarist og driftsleder Rune Veiseth, salgs- og produktutvikler Britt Giske Andersen og daglig leder Tor Erik Standal. Foto: Staale Wattø