Waldehuset i Ålesund skulle holde stengt i juli, siden de som driver huset skulle på ferie. Nå har huset holdt åpent hver dag hele måneden, og det på grunn av to amerikanere.

– Vi var innom Pinsekirka siste søndag i juni, og da fikk vi høre at det skulle stenges på grunn av ferie, med unntak av søndager, midt i cruisesesongen! Da bestemte vi oss for å gjøre noe med det, forteller Mickey Bambrick.

Hun og ektemannen Kory Slåtthaug er på ferie i Norge fra USA. Siden Kory er født i Molde og oppvokst i Langevåg, har de sterke tilknytninger til Ålesundsdistriktet. Nå bruker de ferien sin på å holde Waldehuset åpent fra mandag til lørdag i hele juli, helt gratis.

– Frivillige fra kirka holder åpent på søndager, ellers er det vi som holder det gående her, forteller hun.

Hektisk

På ukedager er Mickey og Kory de eneste som driver huset. Dette betyr at de, samtidig som de forteller historia til huset, også må drive kaféen.

– På det mest hektiske kan det fort bli 200–250 innom i løpet av en dag, så da forteller jeg historia samtidig som jeg steker vafler og koker kaffe, ler Mickey.

Kafe: Det kan fort bli hektisk når man må servere i kaféen og ha omvisning samtidig. – Ofte forteller jeg historia om Anders samtidig som jeg steker vafler og koker kaffe, sier Mickey. Foto: Even Ørjasæter

Det er heller ikke bare turister som stikker innom. Også lokale folk tar turen.

– Veldig mange forteller oss at de lenge har hatt lyst til å besøke huset, men huset har vært stengt eller de har ikke hatt anledning.

De får også besøkende fra alle verdenshjørner.

–I går sa jeg til meg selv at «nå er det bare fra India vi ikke har hatt besøk», og tror du ikke en inder dukket opp i løpet av dagen? Det var utrolig festlig, ler hun.

Lønn i himmelen

Både Kory og Mickey er pinsevenner. De mener at historien om Waldehuset er et godt eksempel på at mirakler også skjer i nyere tid, og ikke bare i Bibelen.

– Jeg spør ofte om noen har en naturlig forklaring på hvorfor dette huset ikke brant, da alt annet rundt det gjorde det. De har vanligvis ikke det, forteller Kory.

– Det kom en tysk branninnspektør innom for litt siden, og han påpekte hvor brannfarlig huset har vært. Han kunne ikke forstå hvordan det overlevde brannen, legger Mickey til.

Det er imidlertid ikke alle som setter pris på den religiøse delen av historia.

– Det er flere som har himlet med øynene og sagt til meg at «det du forteller er bare bullshit», mens andre har gitt applaus. Du vet aldri hvem det er som kommer innom, og det er like gøy hver gang å høre reaksjonene til historien, sier Mickey,

De får heller ikke betalt for arbeidet de gjør.

– Det gjør absolutt ingenting. Vår lønn er i himmelen. Muligheten til å fortelle denne historia, og å fortelle dem at Gud er glad i dem er i seg selv lønn nok, forteller hun.

Ferie: Mickey og Kory fra USA bruker ferien på å holde Waldehuset åpent. Foto: Even Ørjasæter

Besøk

Mens vi står og prater, kommer det flere besøkende. Kory tar seg av de norske, mens Mickey tar seg av de som vil ha historia på engelsk.

– Jeg snakker norsk også, men det er bedre om Kory tar seg av den biten, ler hun.

Ikke lenge etter kommer det to tyske turister innom. Florin Oswald og Martina Weber er på bobilferie i Norge. De er innom Ålesund før de skal videre til Geiranger dagen etter.

– Dette huset var ikke på programmet vårt, men vi gikk forbi og det virket interessant, forteller Florin.

Mickey gir dem en omvisning av huset der hun forteller historia om Anders Nord som fikk besøk av en engel natta før brannen, som fortalte at han ikke kom til å bli skadet om han ble i huset.

– Det var en veldig spesiell historie, sier Florin.

– Vi er glad vi tok turen, legger Martina til.