Som små astronauter boltrer barna seg høyt over bakken i «Orions Belte», «Melkeveien» og «Polaris», fullstendig trygge i klatreselen med den spesielle klatrekroken Kanhook. I motsetning til systemer med to karabinkroker, knytter dette systemet brukerne hele tiden til vaieren og gjør det umulig å gjøre feil.

Balanserende bak kommer ustø foreldre. Det er det de yngste som fører an i de om lag en kilometer lange aktivitetsløypene på Bjorlivollen.

Voksne må være med

– Vi har gjort det før. Dette er bare kjempegøy, sier åtte år gamle Sofie Teigen-Vestre fra Ålesund og klatrer som en katt opp stolpene sammen med venninna Eira Ødegård. Lillebror Håkon (5) er ikke langt bak, men både pappa og onkel passer på at de ikke utfolder seg for kreativt.

– Pappa. Hjelp, sier Håkon, som akkurat ikke rakk fram til endestasjonen av zipline og ble hengende fast noen meter over bakken. Er man lett i kroppen og har litt motvind, kan det hende man ikke ruller helt fram. Hjelpen er snart på plass.

Familie: Alexandra Stella Erixon (t.h.) instruerer familien Bjørdal Ose fra Ørsta. Fra venstre: Emma, Emilie, Ingeline og Bjørn. Løa bak er gjort om til resepsjon, butikk og stort selskapslokale. Foto: Johan Behrentz

Årskort

Nicoline Knutsen (7) fra Langevåg har kjøpt seg årskort og kan boltre seg i klatreparken så mye hun ønsker.

– Dette er et flott tilbud for sommeraktiviteter på Bjorli, sier mamma Cristina. Familien har hytte på Bjorli, og har utnyttet utforløypene mye. Etter at klatretilbudet kom ved nyttår har dattera vært en flittig bruker av klatreparken.

Selv om noen av aktivitetene utfordrer de med høydeskrekk, er de også krevende rent fysisk. Christine fra København er akkurat berget ned av en av hjelperne.

Krever kondisjon

– Jeg er fullstendig utslitt, sier hun når hun tørst og utmattet tar en liten pust i bakken. Men med litt væske er hun klar til å fullføre.

– Her kan du være hele dagen. Høydeparkene er omtrent slik som alpinløypene. Man blir ikke ferdige med dem, sier daglig leder og utbygger, Aslak Enstad. På farsgarden Bjorlivollen har det ikke vært aktivitet siden midten av 1980-tallet. Selv har han bodd i Sverige noen år, men hjemlengselen ble for stor.

Saka fortsetter under

Stjernebilder: De sju løypene med ti zipliner og 95 elementer i Klatreparken «Høyt og Lavt» på Bjorli har fått navn etter stjernebilder. Løypene har ulik vanskelighetsgrad og krav til kondisjon. Parken til 8,7 millioner kroner er planlagt i fire år og er nå inne i sin første sommersesong. Det er plass til 150 personer i klatreparken samtidig. Foto: Johan Behrentz

– Bjorli trenger sommeraktiviteter både for hyttefolket og turister. Det ville jeg være med å skape, sier snekkeren som også driver hytteservice på Bjorli.

De siste to åra har han investert 10–11 millioner kroner på klatreparken og restaureringa av den gamle løa. Klatreparken er prosjektert bygget etter konseptet «Høyt & Lavt», som har 14 lignende parker i landet. Det spesielle med denne parken er at den utelukkende er bygget på stolper. Løa inneholder blant annet butikk med lokale varer, en liten kinosal og et stort selskapslokale.

Har planer

– Med støtte fra Innovasjon Norge og en svært velvillig lokal bank, har vi fått til dette, sier Enstad som har tanker om utvidelser til andre aktiviteter. Med golfbane, sykkelutleie og aktiviteter som naturen byr på, skulle man ikke kjede seg på sommerstid i bygda.

Daligl leder: Aslak Enstad gjorde farsgarden Bjorlivollen om til stor klatrepark og ulike aktiviteter som skal gjøre vintersportsstedet Bjorli mer attraktivt om sommeren. Foto: Johan Behrentz

– Det eneste vi mangler er nok overnattingskapasitet og folk til å drive servicenæring. Det er noen utleiehytter og et hotell, men det er ikke nok, sier Aslak Enstad. Han legger ikke skjul på at det etter hans mening var en stor feilvurdering av eierne av Bjorligard Hotell å legge ned drifta.

– For det er nå det tar av for helårsaktivitet på Bjorli, sier han.