– Vi har starta arbeidet med å tette og sikre det gamle og nedlagte deponiet, og her bruker vi godkjente masser fra slakteritomta. Her snakker vi om gjenbruk som både kan spare penger og samtidig gi en miljøgevinst.

Det sier konstituert leder Bjørn Skulstad i virksomhet for vann, avløp og renovasjon (VAR) i Ålesund kommune.

30 millioner kroner

Etter at Fylkesmannens miljøavdeling godkjente planen for å sikre det gamle deponiet, har masser fra slakteritomta blitt kjørt til Gangstøvika.

– Dette er sjølsagt masser som er grundig analysert, og miljøfarlige stoff er tatt ut og levert til godkjent behandling. Gjenbruk av masse kan være med på å gjøre arbeidet med deponiet rimeligere enn de 30 millionene som er satt av til formålet, sier Skulstad.

Fra 1970 til 1984 var Gangstøvika hovedavfallsplass for Ålesund der det ble dumpa både husholdningsavfall og avfall fra industrien.

Det kan også ha blitt deponert en del miljøfarlig avfall som oljefat, koks og tjære fra gassverket som ble lagt ned i 1958. Det går fram av en rapport som Norconsult har laget på oppdrag fra Ålesund kommune.

Glemte saka

I 2006 påla fylkesmannen kommunen å lage en plan for hvordan deponiet skulle avsluttes og sikres, men så glemte både kommunen og fylkesmannen hele saka før den dukka opp igjen i 2016. Planen klar, og arbeidet med sikringa er i gang.

Sikres på land og mot sjøen

– Arbeidet vil ta mellom tre og fem år, og vi skal arrondere og tette den delen av fyllinga som ligger over vann. Først skal massen som nå er tilkjørt legges ut. Så blir det lagt en duk på hele området før det legges et nytt lag med helt reine masser på toppen. Til slutt skal det bli sådd til, forklarer Skulstad.

Deponiet skal også sikres mot sjøen med en ny fyllingsfront som skal sørge for at det ikke lekker ut miljøfarlige stoffer.