Det skjedde noe i Skarbøvika, omtrent da skoleåret sluttet og ferien var i gang:

– Det var veldig synlig, at vi plutselig hadde en møteplass, for her på anlegget har det vært folk hele tida siden det ble ferdig. Fra den ene dagen til den andre var det fullt av liv her, både barn, unge og familier. Og turister, faktisk. Dette er kanskje ikke Ålesunds viktigste attraksjon, men en fin

Ute-ungdom: – Vi har vært her hver dag siden anlegget åpnet, så da er vel dette en suksess, sier fv. Robin Nguyen, Ole Skoge, John Sundbeck, Fredrich Strøm og Knut Odin Slinning Solhaug. I juni gikk de ut av Skarbøvik ungdomsskole. Når de fra høsten av skal på ulike skoler, er det her på bana de vil møtes mest. Foto: Gry Støre

liten detalj i vår bydel. Vi møtes her hver dag, 4–10 kompiser, for å spille basket, forteller fem av dem; Fredrich Strøm, Robin Nguyen, John Sundbeck, Knut Odin Slinning Solhaug og Ole Skoge.

Kompisgjengen bor i Skarbøvik og gikk ut av ungdomsskolen der i år. Om en måned vil alle være spredt på ulike videregående skoler i kommunen.

– Da blir det enda viktigere å fortsatt kunne samles på fritida. Vi kommer sikkert til å bruke dette som møteplass til det blir vinter. Paviljongen er kanskje det beste her, med sitteplasser under tak, og baner for både fotball, håndball og basket rundt. Volleyball også, når det en dag dukker opp et nett. Det har blitt lett å finne på noe aktivt, sammen. Den første som kjeder seg sender en snap, og så møtes vi her på bana, de som kan, sier Fredrich.

Tegn til liv

Torsdag kveld var også tre 19-åringer aktive på bana. Hans-Kristian Malmedal, Krystian Slaski og Luan Ademaj har spilt basket og fotball sammen hver dag siden anlegget åpnet:

Under tak: – Paviljongen er kanskje det beste med hele plassen. Her er det fint å sitte under tak, sier fv. Fredrich, Robin, John, Knut Odin og Ole. Foto: Gry Støre

– Jeg er nærmeste nabo og hører smell herfra hele dagen. Det forstyrrer ikke, det er mer et hyggelig tegn til liv når folk er ute og koser seg. Det er ikke så mye som skal til før folk faktisk velger å gå ut, sier Luan.

– For noen dager siden spilte vi fotball med jentene. De var overraskende gode, faktisk.

– Overraskende gode?

– Ja, vi har ikke hatt så mange muligheter til å se det før. Nå har vi en plass hvor alle kan møtes. Yngre gutter med fotball på en bane, og familier som gjør noe sammen på en annen. Jeg bor på Sjøholt, men det er her det er fint å treffe kompisene nå, sier Krystian.

Skreddersydd for ungdom: – Smell fra ballspill på bana er lyden av liv, sier Luan Ademaj (tv). Her med kompisene Hans-Kristin Malmedal og Krystian Slaski. Foto: Gry Støre

– Ikke mer dataspill i ferien?

– Jo, vi gjør det også. Mange timer hver dag. Men nå er vi like mange timer ute i tillegg. Det har blitt veldig lett å gå ut.

Nærmiljøanlegget som går under navnet «Møteplassen» er tenkt som et tilbud spesielt rettet mot ungdom som ikke er aktive i organisert idrett. Bak prosjektet står Norges Håndballforbund, Gjensidigestiftelsen og utstyrsleverandøren Unisport AS. Ålesund kommune har lagt til rette for anlegget.