Oppdatering: En navigasjonsfeil er trolig årsaken til at fiskebåten grunnstøtte. Det sier etterforskningsleder Oscar Lilleås til NRK tirsdag morgen.

En større aksjon ble satt i verk etter at en fiskebåt gikk på grunn ved Lepsøyrevet i Haram. Mandag ettermiddag hadde Sjøfartsdirektoratet en inspektør om bord som skulle foreta en kontroll.

– Siden det er et skip med utenlandsk flagg, må flaggstaten legge fram dokumentasjon på at fartøyet er sjødyktig før de får gå til sjøs igjen, forteller kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus til Sunnmørsposten.

– Deretter skal skipet trolig til reparasjon, og etterpå skal vi igjen foreta et tilsyn, forteller han.

Språklige utfordringer

Språklige utfordringer i kommunikasjonen med det utenlandske mannskapet, gjorde at politiet mandag ikke kunne fortelle stort om årsaken til det som skjedde. Men det er ikke mistanke om at noen førte skipet med promille.

– De har blåst i alkometer og det viste ingenting, får Sunnmørsposten opplyst fra operasjonssentralen til politiet.

Ingen skadd

Ingen av de fem om bord kom til skade i grunnstøtinga.

– Aksjonen gikk raskt og effektivt. De sendte ut nødsignal og ble lokalisert på bakgrunn av det. Det kom raskt ressurser til stedet som fikk overblikk, og så at skipet lå på grunn. Da var de om bord gått i en redningsflåte, fortalte Owe Frøland ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) til Sunnmørsposten.

– Mannskapet på fem gikk umiddelbart i redningsflåter. Vi sendte ut ambulansehelikopter fra Ålesund, redningshelikopter fra Florø, samt ambulansebåt, opplyste HRS under aksjonen.

Mannskapet ble brakt i land via et annet fartøy.

Redningsskøyta «Idar Ulstein» opplyste at fiskebåten var kommet av grunna og den var tatt på slep mot land ved 08.30-tida. Mandag ettermiddag viste AIS-sporingen at skipet lå ved Vegsund Slip.

Bilder tatt fra redningsskøyta «Idar Ulstein» undervegs i aksjonen. I løpet av natta hadde skipet slagside, men rettet seg opp på flo sjø. Foto: RS Idar Ulstein