Spania, Kapp Verde, Brasil, Argentina, Sør-Afrika, Barbados, USA, Frankrike – det er bare noen av reisemålene på lista. 19. august går Therese om bord fullriggeren «SS Sørlandet» i Kristiansand for å starte både reisen og studiene.

– Vi skal bo i hengekøyer, fordelt på to rom – en for gutter og en for jenter. På dagtid tar vi hengekøyene ned, og rommene blir til klasserom og kantine, forteller Therese.

Flytende skole

Om bord blir det totalt 60 elever fra hele verden. Det er også en annen sunnmøring som skal bli med om bord i seilbåten, og det er Benedikte Kjerstad fra Lepsøya.

Bak studieprogrammet står A+ World Academy, som eier skipet. Skolen ble etablert av Sørlandet Foundation i 2015. Den første turen ble fullført i fjor.

Gleder seg

Det var faren til Therese, Andreas, som fikk tipset om denne flytende skolen. Therese bestemte seg for å søke, og kom inn i juni. Nå gleder hun seg svært mye til reisen.

For henne handler det mye om personlig utvikling og læring for framtida.

– All undervisning er på engelsk, og jeg kommer til å få mye utbytte av det siden jeg har lyst til å studere i utlandet seinere. Vi bor sammen med lærerne og elevene, så jeg har hele tida tilgang til hjelp med studiene. Jeg vet også at det er folk som snakker flytende spansk om bord, og det vil jeg gjerne lære. Så det handler mye om språk.

– Og så elsker jeg å reise, legger hun til.

Avslutter på Fagerlia

Faren er enig i at dette vil være en god opplevelse for datteren.

– Det å ha faste rutiner med faste arbeidsoppgaver hver dag tror jeg er veldig bra, sier Kjøl som selv er kaptein.

Therese går til vanlig på internasjonal linje ved Fagerlia videregående. Når hun kommer tilbake fra jordomseilinga, skal hun fullføre sitt tredje år på samme linje og skole.

Far Andreas Kjøl tror at jordomseilinga vil være en nyttig opplevelse for datteren. Foto: Maria Finnøy Fagervoll
Fullriggeren «SS Sørlandet» i 2007. Foto: Remigiusz Józefowicz