Helt siden 2011 har Ila Ambjørnsen (36) hatt sommerjobb i Dyreparken. Etter å ha utdanna seg til frisør ved Nørve videregående tok hun et sminkekurs for å få bredere erfaring til frisør-yrket. Men isteden ble hun grepet av teaterets verden.

– Det er noe med det å skape en slags fantasiverden. Å bare dra på med sminke og skape en helt ny karakter. Det er som magi og veldig fascinerende. Jeg falt vel for det med at man kan leke seg så masse, sier hun.

Kaptein Sabeltanns rike

Og det nettopp det har hun gjort på fulltid de siste årene. I tillegg til å jobbe med sminke innen film, teater og reklame har hun hatt fast sommerjobb som sminkør for Kaptein Sabeltann forestillingene i åtte år.

– Jeg har selv ikke vokst opp med Sabeltann. Men de siste årene har det spredt seg mer, og det fascinerende er at det gir så masse til barn, og også voksne, forteller Ambjørnsen og legger til at hun er en del av en flott gjeng.

– Det er så innmari mang fine skuespillere som tar del i det og står der hver kveld. Folk som vinner konkurranser får komme bak og hilse på de etterpå. Det er så flott å se at de stiller opp for å gi barna den gleden. Jeg vil være en del av det, sier hun.

Den eneste betrodde

Ambjørnsen rekker ikke å sminke alle skuespillerne selv. Hun lager derfor sminkekart, som enkelt forklart er en instruks til hvordan de skal sminke seg selv. Også fikser hun gjerne de vanskeligste bitene etterpå. I tillegg tar hun ansvar for parykker og hår.

Ifølge Dyreparken er Ambjørnsen den eneste som er betrodd til oppgaven med å forvandle skuespiller Kyrre Haugen Sydness til Kaptein Sabeltann hver kveld.

– Det er ei stor ære å få høre de ordene. Det setter jeg stor pris på. Så håper jeg at jeg klarer å kombinere det slik at jeg alltid kan være den mest betrodde kvinnen til rolla, sier hun. De siste fire-fem årene har hun nemlig utdannet seg til lærer og er nå ferdig, men hun ønsker ikke å legge Sabeltann-livet på hylla av den grunn.

– Det passer jo fint med skolens ferietider, sier hun og gir Sabeltann litt av skylden for at hun gikk lærer-vegen.

– Det har alltid vært masse barn rundt forestillingene jeg har jobbet på, særlig Kaptein Sabeltann, og det har jeg opplevd som veldig givende. Jeg elsker jo å jobbe med barn, sier Ambjørnsen.