Guide Britt Walle Ekroll har gjennomført mange byvandringer med turister fra mange forskjellige land. Men da familien Grønn tok kontakt, ble hun nødt til å lage til en litt annerledes byvandring. De er nemlig etterkommere etter Johannes Solem og Hjørdis Koppernæs. Førstnevnte var stadsingeniør/brannmester under bybrannen i 1904. Senere ble han også borgermester.

«Med orkan i kastene spredde brannen seg så fort. Det var umulig å stoppe den fra å spre seg», forteller Ekroll under byvandringen søndag. Denne dagen er det Trine Grønn, Rolf Erik Grønn og Cecilie Solem Grønn som har møtt opp, sammen med sine familier. De er oldebarna til Johannes Solem. Lørdag var en annen gruppe med familiemedlemmer på samme byvandring.

– Jeg synes dette er kjempespennende. Etter krigen har vi hatt lite kontakt med andre etterkommere, så det er kjekt å lære mer om hvor vi kommer fra. Spesielt på Koppernæs-siden har vi ikke så mye informasjon, forteller Trine. Hjørdis Koppernæs giftet seg med Arne Solem, Johannes sin sønn, i Ålesund kirke i 1923. Hjørdis var etterkommer etter Hans Petter Koppernæs, grunnlegger av Koppernæs-firmaet.

Tilfeldighet

Men det var egentlig en ren tilfeldighet at de endte opp med denne noe spesielle byvandringen. Sønnen til Rolf Erik, Anders, giftet seg nemlig i Borgund kirke lørdag.

– Bryllupet var ikke tilfeldig. Det var planlagt, men at vi skulle gå rundt her og utforske hvor vi kommer fra, det var tilfeldig, sier han og ler.

– Jeg føler virkelig at dette har tent en nysgjerrighet i meg, legger han til.

Turist i eget land og egen by

Til tross for at det var en spesiallaget byvandring, fikk Oslo-familien innslag av mer tradisjonelle elementer også. Blant annet fikk de en god innføring i jugendstil og hva de ulike dekorasjonene symboliserer.

– Jeg hadde en guidet tur med noen mexicanere. De mente at maskesymbolene på denne veggen var inspirert av mexicanske masker. Men der tar de feil, disse er inspirert av vikingtiden, forteller Walle Ekroll engasjert mens hele følget står i Kongens gate og kikker på fasader.

– Det er så vakkert her. Det må være spesielt å bo i en by som er som tatt rett ut av et postkort, sier Trine. For Cecilie sin del er det kjekt å endelig være tilbake.

– Jeg har vært her før, men det begynner å bli fryktelig lenge siden. Det er absolutt kjekt å være tilbake igjen, sier hun. Et annet tema som går igjen i samtalen er det å være turist i egen by.

– Vi bor jo alle tre i Oslo, men tenk hvor mye vi trolig ikke vet om vår egen by. For eksempel kunne jeg tenke meg å ta T-banen helt til endestasjonen. Jeg vet ikke engang hvor det er, siden vi alltid hopper av midt i sentrum, sier Cecilie tankefullt.