Departementet har henvendt seg til innkjøpsavdelingen i kommunen etter å ha blitt orientert om en klage mot staten Norge angående tjenester for tømming av septik kjøpt av Ålesund kommune. Saka er til behandling hos EFTAs overvåkingsorgan, ESA.

Klagen gjelder innkjøp fra Slamsug AS. Ifølge klager har innkjøpene skjedd uten kunngjøring, konkurranse eller dokumentasjon, skriver ESA, som har bedt Norge oversende informasjon.

Kommunen kunne ikke legge fram kontrakter

Det er Norges Miljøvernforbund – Møre og Romsdal (NMF-MR) som har klaga Norge inn til ESA, bekrefter Trygve Moxness i NMF. Sunnmørsposten har fått innsyn i korrespondansen mellom Moxness og innkjøpssjef Jonny Rune Indrevåg.

NMF hadde bedt om følgende informasjon:

1. Årlig beløp utbetalt til Slamsug AS hvert år siden 2015.

2. Signerte kontrakter kommunen har med Slamsug AS.

3. Protokoller for anskaffelsene fra Slamsug AS.

4. Doffin referansenummer /lenke til utlysning i Doffin.

Oversikten innkjøpssjefen har sendt NMF viser at det er gjort innkjøp for cirka 13,5 millioner kroner (inkl.mva) for årene 2015, 2016,2017 og 2018 fra Slamsug AS.

Innkjøpssjefen skriver at innkjøpene ikke har vært konkurranseutsatt, og at de forespurte dokumentene i punkt 2, 3 og 4 «ikke forefinnes». 28. juni skriver han: «Vi har konstatert at kjøp av tjenester fra Slamsug AS ikke er konkurranseutsatt og av den grunn gjennomført anskaffelse og inngått avtale. Vi har ikke vurdert om tidligere kjøp er ulovlige direkteanskaffelser».

4. juni inngikk kommunen en avtale med Norva 24 etter å ha gjennomført en anbudsrunde.

Kommunen sitt ansvar: – Det er ikke Slamsug som har gjort noe ulovlig, understreker Trygve Moxness i NMF, som har klaget Norge inn til ESA. Foto: Marius Simensen

– Mange små anskaffelser

– Fordi det dreier seg om mange små anskaffelser av små verdier gjort av virksomheter med eget budsjettansvar, kan ikke kommunen se at det skal være i strid med lova, sier Kristin Otterlei i Ålesund kommune.

– En så at det ville være mer oversiktlig og økonomisk lønnsomt å ha en rammeavtale.

Slamsug: – Har ventet og ønsket en ny konkurranse

– Dette har jo vært konkurranseutsatt. Kommunen la ut en konkurranse på dette for noen år siden. Det har vi e-poster og dokumentasjon på. Så valgte kommunen å trekke seg, sier Edgar Peter Haugen, daglig leder i Slamsug AS.

For ham er det helt nytt at dette er en sak, og at Norge er klaget inn til ESA. Han sier at selskapet, helt siden forrige konkurranse ble avlyst, har ventet og ønsket at det skulle komme en ny konkurranse.

– Allerede fra den gangen har vi hørt at det skulle lyses ut på nytt. Dette er noe vi har hatt hengende over oss, og vi er fornøyde med at det til slutt ble lyst ut, sier Haugen.

– Har avtaler med kommunen

Haugen mener beløpet på 13,5 mill. gir et skjevt bilde, og at det ikke stemmer at innkjøpene er gjort uten kontrakt eller konkurranse.

– ÅKE har vi en avtale med. I tillegg har vi gjort ulike ting som er avtalefestet, for eksempel tømming. Mye av det vi gjør for Ålesund kommune er lagt ut som små, enkle anbud eller minianbud. Vi kan dokumentere hva som er lagt ut på delanbud og hva som er gjort som vanlig vedlikehold.

Han mener at Slamsug ikke har gjort noe galt.

– Det er kommunen sine avgjørelser som er grunnlag for saka. Men jeg synes jo det er en storm i et vannglass at det skal gå så langt som til ESA. Det er min tanke, sier Haugen.