– Jeg har blitt litt dårlig til beins og har vanskelig for å bøye meg ned, så det er flott å få kassene litt opp. Og ikke får jeg snegler eller andre udyr oppi heller.

Det neste blir å lage meg noen på hjul, forteller pensjonerte Arnstein Hansen, kjent i Ålesund som kokk med mange jern i ilden.

Sammen med kona har han laget seg en hage som gjør dem selvberget av grønt og bær i sommerhalvåret.

– Det er mye fint med pallehagen på torget, men jeg trives nok bedre her, sier Hansen, mens han åpner en melkekartong full av favorittveksten.

– Disse små og helt ferske mandelpotetene, smørdampet med litt flaksalt, det er godt det! Det kan være hva som helst til, som en hysefilet. Og så kan Lena lage en salat fra hagen, sier han og sikter til kona.

Favoritt: Mandelpotetene er favoritten til Hansen. Disse dyrket han ut av noen rester fra en pose han hadde kjøpt.

Les også: Den lokale maten må ha kvalitet

Les også: Lokal mat direkte til lokale fat

Mangfold

I kassene står potet, gulrøtter plantet nærmest som i porsjonspakker i melkekartonger, mengder av forskjellige jordbær, persille og salat, omringet av rips-, stikkelsbær, bjørnebær- og solbærbusker, og de er fortsatt fulle selv om barnebarna fra Sverige nylig har plukket av kilovis som skal bli til saft.

I drivhuset bugner det av tomatplanter og agurk.

– Det hadde nok holdt med fem til åtte tomatplanter, men jeg ble litt ivrig og sådde 70-80, sier Hansen.

Eiendommens største blikkfang er et stort morelltre dekket av plast for å stoppe veps og trost i å forsyne seg for grådig, men det Hansen er mest stolt av er kanskje blomstene som han høster frø av som han sår år etter år.

– Lena, når var sist vi kjøpte frø?

– Ti-tolv år siden må det være, svarer han selv.

– Men jeg har hatt en fantastisk læremester på Gjerdes planteskole oppe i gata her. Når det gjelder middagsblomstene tar jeg hele kjernene og kjører dem i kjøkkenmaskinen til Lena, så planter det hele. Det som ikke er frø får bli kompost.

Stolt: År etter år blir det de samme blomstene hos Hansen, og særlig middagsblomstene i de mange fargene er han stolt av.