Sunnmørsposten tok turen til Moa for å høre hva folk syns om kollektivtilbudet i Ålesund.

Dyrt

Sander Westre Mork kommer fra Ålesund, men er bosatt i Bergen. Han mener bussen i Ålesund er dyr.

– Nå er jeg kanskje litt bortskjemt med tilbudet i Bergen, men der går bussen oftere, og er billigere, sier han.

Han har imidlertid forståelse for hvorfor tilbudet er som det er.

– Ålesund har ikke like mange som kan ta buss, så da er det nok ikke lønnsomt å sette opp flere ruter, sier han.

Tungvint

Linn Skjærstad forteller at hun ikke har problemer selv, siden hun bor sentralt, men at hun har hørt andre som har klaget over tilbudet.

– Det er veldig mange som blir frustrerte over de mange forskjellige rutenumrene. Og når man ikke trykker rutehefter lengre blir det vanskelig for de eldre. Det er ikke alle som kan laste ned apper på telefonen sin, forteller hun.

Liv Blindheim er pensjonist og bor ved Blimsanden på Vigra. Hun er misfornøyd med at det går sjeldent buss der ute.

– Det gjør det veldig vanskelig å komme seg rundt, forteller hun.

Hun er imidlertid fornøyd med prisen.

– Jeg er pensjonist, så da er det veldig rimelig, sier hun.

Fornøyd

Anna Emblem tar ofte buss mellom Ålesund og Molde. Hun er fornøyd med tilbudet.

– Ekspressen til Molde er veldig bra. Den er som regel i rute, og jeg har ungdomskort som gjør at jeg kan reise så mye jeg orker, sier hun.

Hun er imidlertid ikke hundre prosent fornøyd.

– Bussen til Emblem er ofte forsinka, og luftkvaliteten i bussen til Molde kan bli litt dårlig om det er mange som tar den samtidig, sier hun.

Vil at folk skal prøve å ta buss

Torgeir Vestre er nestleder i Natur og Ungdom, og tidligere leder for organisasjonen i Ålesund og i Møre og Romsdal. Han forteller i en e-post at han syns kollektivtilbudet er for dårlig.

– At busstilbudet i Ålesund er såpass dårlig er ganske paradoksalt: Ålesund er jo egentlig en by som er som skapt for at alle kan reise kollektivt. Dessverre har man valgt å gi bilen forkjørsrett på den begrensede plassen man har, skriver han.

Han mener bussene må gå oftere, og at ekspressbussene til Sula, Giske og de andre nabokommunene må rustes opp. Han mener også at prisen, særlig på måneds- og ungdomskort må ned.

– Ungdomskortet i Møre og Romsdal er et skikkelig bra tilbud i dag, men prisen burde ned til 250 kr, slik at alle har råd til å bruke det, skriver han.

Han oppfordrer likevel folk til å ta bussen så ofte som mulig, særlig om man bor mellom sentrum og Moa.

Irritert

Ei dame fra Skåthaugen, som ønsker å være anonym, føler hun blir provosert bare av å snakke om buss.

– Det går ikke en eneste buss opp til Skåthaugen. Det tar 40 minutter å gå opp. Skal man liksom gjøre det med fulle handlenett i stiv kuling? Byråkratene i fylkeskommunen aner ikke hva de snakker om. Jeg vil invitere dem til å prøve å reise kollektivt fra Moa til Skåthaugen selv, da tenker jeg pipa hadde fått en annen lyd! Å ta buss i Ålesund er en vits, sier hun.

Sander Westre Mork kommer fra Ålesund, men er bosatt i Bergen. Han mener busstilbudet i Ålesund er for dyrt, men han forstår hvorfor det er slik. Foto: Marius Simensen
Torgeir Vestre anbefaler folk å ta buss, særlig mellom sentrum og Moa. Foto: Arkiv
Anna Emblem tar bussen ofte mellom Ålesund og Molde. Hun syns det tilbudet er veldig bra, bortsett fra at luftkvaliteten er litt dårlig av og til. Her med lillebror Markus Emblem. Foto: Marius Simensen