Torsdag ettermiddag står Håkon Jerstad ved Brosundet iført en gul refleksvest. Det er to cruiseskip til kai denne dagen, og Jerstads oppgave er å svare på turistenes spørsmål så godt det lar seg gjøre. Når Sunnmørsposten møter opp for å slå av en prat, må vi pent vente. Turistene har mange spørsmål.

– Det går først og fremst på logistikk. Hvor finner vi restauranter? Hvor finner vi Jugendstilsenteret?, og slike ting, sier han eksempelvis når det blir et lite opphold i strømmen av turister. Jerstad er byvert i Ålesund for andre år på rad, og har altså vært med siden det ble starta opp i fjor. Han forteller om varierende og spennende arbeidsdager.

– Det er utrolig kjekt å jobbe som byvert. Du får møte så mange spennende folk og de kommer fra hele verden. Jeg vil gjerne ha denne jobben neste sommer også, dersom ordningen fortsetter, sier han.

Fabulous!

Når vi står og venter på å få prate med Jerstad, er han travelt opptatt med å forklare et amerikansk ektepar hvor de kan få seg en matbit. Susan og John Mitchell, fra California, er cruiseturister og har vært i Ålesund i omtrent en halv time når Sunnmørsposten prater med dem. De kan fortelle at de foreløpig liker det de ser. På spørsmål om hva de synes om byvertene svarer Susan kontant.

– Fabulous! You can quote me on that (Fantastisk! Det kan du sitere meg på, journ.anm.), sier hun.

– Internett er elendig på båten. Dermed var det vanskelig å orientere seg på forhånd. Da kommer det godt med at det står folk her som kan gi oss informasjon, fortsetter hun, før ekteparet går videre etter Jerstads anvisning.

Mye rart

Selv om det ofte er de sammen spørsmålene som går igjen, har Jerstad noen gullkorn på lager.

– Det var blant annet en turist innom her som lurte på om han rakk en svipptur til Bergen. Han hadde nemlig to timer til overs som han tenkte han skulle bruke på det, sier Jerstad lattermildt. På lista over merkelige spørsmål nevner han også turister som har lurt på om det går rulletrapper helt opp til Fjellstua og om det er mulig å ta fly til Trollveggen.

– Ja, også var det en fyr som sto midt på Hellebrua og lurte på hvor han kunne finne jugendhusene, legger han til.

Skremmer vekk ålesundere

Det er Ålesund parkering som er ansvarlig for byvertene, og de dagene det ikke er cruiseskip til kai går mye av jobben med til parkeringsrelaterte oppgaver.

– Blant annet bruker vi mye tid på logistikk, spesielt rundt bobilparkering. Viser sjåførene hvor de skal parkere campingbilen og lignende. Jerstad forteller at ålesundere ikke er like kjappe til å oppsøke ham som turistene er.

– Jeg står jo her med refleksvest. Når lokale bilister ser meg er de raske til å hive seg inn i bilen og kjøre vekk. De tror jeg er parkeringsvakt og at jeg står klar til å skrive ut bøter, sier Jerstad, som beskriver situasjonen som ganske komisk.

Mens vi står og prater kommer to asiatiske turister bort. Intervjuet er over og Jerstad er i full gang med å peke og forklare igjen.

Med to cruiseskip til kai er det nok av turister å hjelpe. Foto: Marius Simensen