Denne nokså åpenbare presiseringa er med i sakspapirene når plan- og byggesaksutvalget nok en gang skal behandle saka om boliger på Utstillingsplassen i Ålesund. Da utvalget behandla – og utsatte – saka i sitt siste møte før ferien, reagerte Kirsti Dale (Sp) på at utbyggeren skulle betale 500.000 kroner til opparbeidelse av området rett vest for det nye bygget. Dale mente at utbygger på denne måten kjøpte seg ut av kravet om å følge leikeplass-normen, og mente det var en uheldig praksis.

Rådmannen svarer

Utvalget ba derfor om å få svar på om dette var ulovlig. Nå har rådmannen svart, og skriver:

«Slik vi har tolket regelverket, kan en ikke stille krav om at en bestemt pengesum innbetales til en bestemt person, foretak eller andre, som betingelse for byggetillatelse.»

Samtidig understreker rådmannen at den halve millionen var utbyggers anslag over hans andel av ei oppgradering av området vest for blokka. Dette området skal opparbeides i samarbeid mellom utbygger og kommunen.

Mangler leikeplass

Manglende leikeareal på tomta har bekymra både politikere og barnerepresentanten. I svaret til utvalget skriver rådmannen at 35 kvadratmeter på egen tomt ikke er nok, og at det må skaffes andre løsninger. Når det gjelder krav til såkalt kvartalsleikeplass, mener rådmannen at nærheten både til byparken og den planlagte leikeplassen på taket av badeland er tilstrekkelig.

Balkonger

Bygge- og delesaksutvalget stilte også spørsmål om såkalte utkraga balkonger ville skape presedens for andre byggeprosjekter i sentrum. Rådmannen mener at en slik fare er begrensa, og at det tåles mer utkraging i Storledbakken enn andre steder på grunn av et uvanlig bredt gateløp.

Verken Kirsti Dale eller Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista) som foreslo utsettelse på det forrige møtet, vil gjøre det denne gangen.

– Jeg mener likevel at vi har hatt en nokså uryddig saksbehandling, og jeg skjønner frustrasjonen hos utbygger, sier Knutsen.

I likhet med Dale vil han si nei til søknaden.

befaring: Rett før ferien var plan- og byggesaksutvalget på befaring på tomta. Møtet endte med nok en utsettelse. Foto: Nils Harald Ånstad Foto: Nils Harald Ånstad