Dette er i hvert fall de tre alternativene rådmannen mener er aktuelle for et heisprosjekt til Fjellstua. På sitt første møte etter sommerferien, skal plan- og byggesaksutvalget se på hvordan man skal komme seg videre med heisplanene.

Aksjeselskap

Heisen var på et tidspunkt en del av badeland og boliger på Utstillingsplassen. Så ble heisen tatt ut av badelandplanen, men politikerne ønsket å stifte et aksjeselskap som skulle jobbe videre med prosjektet. Rådmannen har allerede starta arbeidet med å stifte «Akslaheisa AS» der kommunen skyter inn 100.000 kroner i aksjekapital. Intensjonen er å invitere andre også til å bli med i selskapet.

Ny reguleringsplan

Reguleringsplanen for badeland er vedtatt, og det må lages en ny plan for heisprosjektet. Men før man kommer så langt, må man bli enige om heisen skal gå utenpå eller inne i fjellet. Og her er det mange interesser som skal ivaretas. Inne i fjellet kan både bunkeranleggene fra siste verdenskrig, parkeringshallene i Aksla og Brosundtunnelen skape trøbbel. Heis i dagen er heller ikke problemfritt. Her har blant annet fylkeskommunen signalisert at det må tas hensyn til nasjonale kulturverninteresser.

Tilkomst

Med en heis inne i fjellet, må man også finne ut hvor tilkomsten skal være i sentrum. Via Lihaugen og parken er ett alternativ. Likedan fra Kongens gate via Tusentrappene eller via Einarvikgata. Inngang til heisen via Aksla parkering har vært diskutert med Brødrene Jangaard, men man var enige om at det ikke er spesielt attraktivt å lose turistene gjennom et parkeringsanlegg.

Alt dette må utredes, og rådmannen er klinkende klar på at kommunens planleggere verken har penger eller kapasitet til å ta på seg den jobben.

Dermed blir det opp til et eventuelt aksjeselskap å bestille en mulighetsstudie, velge alternativ og lage en privat reguleringsplan.