I en pressemelding skriver politimesteren i Møre og Romsdal at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen i Rauma kommune.

Det skjer etter at NVE besluttet å høyne farenivået for fjellpartiet fra oransje til rødt.

– Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elva Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren.

NVE satte fredag ettermiddag farenivået for Veslemannen opp til rødt, opplyste NVE klokka 17.29 fredag ettermiddag.

- På bakgrunn av store bevegelser, stor sensitivitet for regn og værvarsel om kraftig regn i kveld og natt til lørdag hever NVE nå farenivået for Veslemannen til rødt, skriver NVE i en pressemelding.

NSB opplyser at de organiserer busstransport på den stengte strekningen mellom Dombås og Åndalsnes.

Ustabilt fjellparti

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

- Det har så langt i dag kommet bare 8,2 mm nedbør, og selv med relativt lite nedbør er bevegelsen omtrent tredoblet. På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og i natt hever NVE farenivået til rødt (ekstremt) farenivå, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

Hastighetene i fjellet er nå om lag 60-100 mm/d i øvre del av fjellpartiet og uendret på rundt 2 mm/d i nedre del av Veslemannen.

- Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten. Årsaken er høyere temperaturer og mindre frost i fjellet enn normalt, sier Majala.

- I tillegg er fjellpartiet mer ustabilt som følge av de store bevegelsene de seneste årene, fortsetter hun.

NVE følger situasjonen kontinuerlig og er på stedet.

De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året, og nedre delen 8 cm. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m – det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

NVE publiserer en statusoppdatering kl. 22.00 i kveld.