For første gang har Aalesunds Museum denne sommeren invitert til moro for store og små på museumshaugen fredager.

Da er det aktiviteter både ute og inne, ikke minst leker som barna holdt på med før i tiden.

– Besøkstallene ved museene i sentrum er gledelige. Det er økning både for Aalesunds museum og Fiskerimuseet så langt i år, forteller avdelingsleder Torbjørn Akslen.

Besøket har økt både for enkeltbesøkende og grupper. Spesielt «Fredag på museumshaugen» har slått godt an.

– Her har vi truffet vårt hjemlige publikum, som ved siden av den nye utstillinga om Ålesunds tidligste byhistorie, har hatt veldig godt besøk, opplyser Akslen.

Stadig flere fra byen og omlandet har tatt turen til museet på Grimmerhaugen.

Der har de blant annet kunnet spille lappis eller krokett, laget sin egen drage eller bygget sitt eget Brudeegg.

– Før var unger som lekte i gata en del av bybildet. Slik er det ikke lenger. Hvordan dagliglivet var før, er også viktig for oss å si noe om, sier Akslen.

Leker som var før dataspill

– Et helt supert tiltak med gode aktiviteter – samtidig som vi får vite litt mer om byen vi bor i, mener familien Blindheim Akslen fra Emblem.

Der fant både store og små glede i å kle seg ut i gamle klær, gå på «skattejakt» og gjøre annet gøy som var helt vanlig før det fantes iPad og dataspill.

– Vi er ellers altfor dårlige til å bruke byen. Men når femåringen kommer hjem og forteller om både Brudeegget og annet om Ålesund som vi ikke vet – etter å ha vært her med barnehagen – så måtte vi ta oss en tur vi også, smiler mamma Kristin og pappa Øyvind André.

– Vi har vært på aktivitetsdagen Sunnmøre museum har onsdager, og vært på tur med Borgundknarren. Der ble vi tipset om å ta en tur hit. Dette er både kjekt og lærerikt, sier Inger Amdam Eckholm, som hadde med seg barnebarnet Ava Eckolm (10) fra Oslo og venninna hennes i Ålesund, Mathilde Lunheim Klimek (10).

Jentene fikk flettet håret sitt i museets egen frisørsalong fra gamle dager.

Utenfor på brosteinen i det lette regnværet, traff vi Anna Giske Espenakk (9) og farmor Reidun Espenakk (65) – i full gang med å prøve seg på lappis.

– Det husker jeg godt fra barndommen, forteller farmor, mens Anna prøver å kaste flatbankede bruskorker på strek for aller første gang.

– Heilt suverent, dette. Hit må jeg ta med flere barnebarn en annen gang, stråler ålesundsfarmora.

Neste uke er imidlertid siste fredagsmoro på museumshaugen for i år. Da avrundes også onsdagsaktiviteten ved Sunnmøre museum med siste runde for denne gang.

Trolig ny besøksrekord

– Det har vært en veldig god sommer her ved Sunnmøre museum. Trolig går vi mot ny besøksrekord også i år, sier avdelingsleder Knut Baar.

– Det sies at sol ikke er godt museumsvær, men slik har det ikke vært i år. Med den lange, varme sommeren som har vært, har mange valgt museet. Her har vi tidvis gått tom for is og brus, noe som ikke har vært vanlig før, sier han.

Også besøket av cruiseturister og andre reisende har vært god ved museet i Borgundgavlen.

Bymuseene vil også ha slike aktivitetsdager neste sommer da disse er blitt så populære, ikke minst for det hjemlige publikummet.

De tre museene i Ålesund opplevde i fjor tidenes besøkstall, med en økning på nesten 20 prosent fra året før.

I hovedsak var det cruiseturister som da utgjorde den største økningen.

I sommer har museene satset enda sterkere på aktivitetsbasert formidling, med Sunnmøre Middelalderfestival tidlig i juni som det store høydepunktet.