Føljetongen etter Per Sandbergs ferietur til Iran, og hans nye norsk-iranske kjæreste, har blitt mer og mer potent for hver dag som har gått, og førte i dag til at Sandberg trakk seg som fiskeriminister.

– Sandberg har vært en engasjert og kunnskapsrik fiskeriminister med bred politisk erfaring, men når situasjonen ble som den ble så har vi forståelse for at han har tatt det valget han har gjort, sier Audun Maråk, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Fiskebåt.

Han mener at Harald Tom Nesvik er et godt valg til å ta over posten etter Sandberg.

– Nesvik er en erfaren politiker med meget god kunnskap om fiskerinæringa som har deltatt aktivt og han har vært en kontaktperson for næringa på Stortinget. Så når situasjonen ble som den ble og at Per Sandberg trakk seg, så er Nesvik absolutt en som kan fylle posten som fiskeriminister, sier Maråk.

– Vil det være en fordel for næringa i nordvest at Nesvik er lokal?

– Vi ønsker en minister for heile landet, og det er jeg sikker på at Nesvik vil være. Vi vil ønske han, i likhet med tidligere fiskeriministre, velkommen til Norges mest spennnende næring, sier Maråk.

Mye erfaring

Torill Ytreberg, regiondirektør i NHO Møre og Romsdal, mener Nesvik har kunnskap og erfaring til å bli en god fiskeriminister.

– Jeg synes det er veldig bra at vi får en statsråd fra fiskerifylket Møre og Romsdal. Han er en stødig politiker som har lang erfaring fra Stortinget og fra toppverv i Frp. Samtidig har han nå arbeidet i det private og har derfra opparbeidet seg kompetanse som han kan bruke til å fylle en statsrådposisjon. Han kjenner Norge og fiskerifylka godt, og har erfaringa som skal til for å gjøre en god jobb. Jeg er sikkert på at dette blir veldig bra, sier Ytreberg.

Stabilitet

Per Magne Eggesbø er administrerende direktør i fiskerederiet Ramoen As. Han ønsker seg stabile rammebetingelser, og det tror han at han vil få med den nye fiskeriministeren.

– Dette ser vi veldig positivt på. Det er sjelden at vi har hatt anledning til å få en fiskeriminister fra vårt distrikt, og Nesvik kjenner næringa ut og inn. Han har alltid vært interessert i fiskeri, deltatt på årsmøter, og han vet hvilke tema vi er opptatt av, sier Eggesbø.

– Hva ønsker dere av den nye ministeren?

– Forutsigbare og stabile rammebetingelser er det viktiste for oss. Der har vi opplevd Sandberg som litt utfordrende, med utspill i alle retninger. Vi tror på mer langsiktighet med Nesvik, sier Eggesbø.

Torill Ytreberg, regionsdirektør i NHO mener dette ble en god løsning. Foto: Pressefoto NHO
Per Magne Eggesbø, administrerende direktør i Ramoen As, mener regjeringa har gjort et godt valg med Nesvik.