NTB og en rekke andre medier får bekreftet at Sandberg vil trekke seg som fiskeriminister etter den mye omtalte Iran-saken. Sandberg har tidligere bekreftet overfor NTB at han ikke orienterte sitt eget departement eller Statsministerens kontor i forkant av sin Iran-ferie i sommer. Dermed har han brutt retningslinjene for statsråder.

Ålesunder Harald Tom Nesvik tar over som ny fiskeriminister. Carl I. Hagen tror heller ikke at Sandberg kan fortsette som nestleder i partiet.

Mener Listhaug er en god kandidat

Til Dagbladet sier Hagen at det er sannsynlig at Per Sandberg også vil bli erstattet som nestleder i Fremskrittspartiet, senest ved landsmøtet til våren.

Når Dagbladet spør om Sylvi Listhaug i så fall er en god kandidat til å etterfølge Sandberg som nestleder, kommer svaret kontant:

– Ja!

Like etter klokka 13 ble det kjent at Sandberg også trekker seg som nestleder i partiet.

Nestleder siden 2006

– Det har vært opp- og nedturer, og jeg er stolt av å ha vært med på å bygge Fremskrittspartiet til et stort og sterkt parti. Nå er likevel tiden inne for å gå videre, gjøre noe annet og få mulighet til å bruke mer tid på privatlivet, sier Sandberg.

Han har vært nestleder siden 2006, samme år som Siv Jensen ble valgt til partileder. Etter å ha fått massiv kritikk etter Iran-ferien sammen med kjæresten Bahareh Letnes, valgte Sandberg mandag å gå av som fiskeriminister. Kort tid etter kom beskjeden om at han også trekker seg som nestleder i partiet.

Siv Jensen: Klok avgjørelse

Sandberg har vært stortingsrepresentant fra 1997 til 2017 og har ledet både Stortingets justiskomité og transportkomité.

– Per har vært viktig for Frp og regjeringen gjennom mange år. Han har gjort en formidabel innsats for partiet over mange år, og det blir et stort rom å fylle. Jeg mener likevel det er klokt at Per nå velger å gå av. Per er en av partiets mest erfarne rikspolitikere. Jeg vil takke for hans betydelige innsats for partiet over mange tiår, sier Jensen.

Hun møter pressen senere mandag i forbindelse med Sandbergs avgang.

Sylvi Listhaug (Frp) trakk seg i mars fra vervet som innvandringsminister . Foto: NTB Scanpix