Denne kommentaren ble først publisert på rbnett.no

I 1988 kalte Carl I. Hagen politikerne for Norges nye overklasse. I løpet av 30 år har Frp kapret maktposisjonene de kritiserte andre politikere for.

I Fremskrittspartiet er det sjelden kjedelige dager. 20. mars gikk partiets mest frittalende innvandringspolitiker, Sylvi Listhaug, av som justisminister. Mandag denne uka gikk den nesten like profilerte og frittalende Per Sandberg av som fiskeriminister. Begge hadde opptrådt ureglementert, som det kan kalles på behersket norsk. Med de to mest Frp’erske politikerne ute av regjeringen, er det fort gjort å trekke slutningen at partiet er svekket. Maktbildet viser noe annet.

Den som tror at Fremskrittspartiet ikke jakter etter posisjoner og makt, tar grundig feil. For 31 år siden la to herrer med sunnmørsdialekt en strategi. «Vi bestemte oss for at Fremskrittspartiet skulle bygges opp til å bli Møre og Romsdals største parti», fortalte Lodve Solholm og Harald Tom Nesvik da jeg intervjuet dem etter at Frp i 2005 brøt lydmuren og ble fylkets største parti ved stortingsvalget. Fremskrittspartiet ble i fjor høst fylkets nest største parti, større enn Arbeiderpartiet.

Selv om Frp ikke er Møre og Romsdals største parti, har Frp skaffet seg maktposisjoner ingen andre parti i dette fylket matcher. Her er noen:

Harald Tom Nesvik, ny fiskeriminister. De fleste trodde at Nesvik hadde takket for seg for godt i politikken da han ikke ville ta en ny periode på Stortinget ved 2017-valget. Nesvik fikk i stedet en jobb i fiskebedriften Sølvtrans. Han hadde vært krumtappen i Fremskrittspartiets regjeringssamarbeid, som parlamentarisk leder i fire år. Frp steller pent med sine lojale folk, og Nesvik ble utnevnt som fylkesmann i Møre og Romsdal fra 1. januar 2019.

Overraskende trakk Nesvik seg fra fylkesmannsjobben, for å fortsette i Sølvtrans. I Ålesund var det ventet at Harald Nesvik ville stille til valg som ordfører i den nye storkommunen Ålesund. Men statsminister Erna Solberg kom kommunevalget i forkjøpet, og utnevnte Harald Nesvik til fiskeriminister samme dag som Per Sandberg trakk seg.

Kanskje løste Erna Solberg med det også en annen floke: Nå slipper Høyre-politikeren Dag Olav Tennfjord å få Harald Nesvik som konkurrent på borgerlig side til ordførerjobben i Ålesund.

Jon Georg Dale, landbruksminister

34-åringen fra Dalsfjord på Sunnmøre har snart sittet i tre år som landbruks- og matminister i regjeringen. Dale høster anerkjennelse fra stadig flere hold for dyktig politisk håndverk. Med Dale som landbruksminister og Harald Nesvik som fiskeriminister har Møre og Romsdal makt over både det som dyrkes i jorda, kjøttet vi spiser og maten vi henter fra havet – vårt daglige brød.

Sylvi Listhaug, stortingsrepresentant

Etter avgangen som justisminister har Sylvi Listhaug møtt i Stortinget som menig stortingsrepresentant. Men Listhaugs innflytelse over partiets politikk, er ikke svekket. Nå melder flere medier at Sylvi Listhaug overtar Per Sandbergs posisjon som nestleder i Fremskrittspartiet.

Da hun gikk av i mars uttalte Listhaug at hun ikke kom til å legge om stilen. Frps mest frittalende stemme kommer til å høres enda tydeligere i tida som kommer.

Lodve Solholm, fylkesmann

Lodve Solholm (70) er fortsatt statens fremste utsending i Møre og Romsdal, med myndighet og makt i spørsmål som handler om beredskap, hvordan arealer kan brukes og som kontrollmyndighet. Solholm har hatt en allsidig politisk karriere, helt siden han kom inn i kommunestyret i Ørskog med én eneste stemmes margin. I Frp har lojalitet vært en dyd. Er du lojal mot ledelsen, belønnes du. Stritter du imot, blir du fort parkert.

Tar vi med at Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal har fylkespolitikkens mest frittalende politiker i Frank Sve, og at partiet har seks statsråder i Erna Solbergs regjering, blant dem finansministeren (Siv Jensen) og samferdselsministeren (Ketil Solvik-Olsen), tegnes det et kart over partiets innflytelse.

I mange valgkamper har Frp-ledelsen snakket om «politikerne» i betydning «De andre som sitter høyt i maktpyramiden og bestemmer over vanlige folk». Partiformann Carl I. Hagen sa for 30 år siden, i 1988, følgende: «Politikere og byråkrater er den nye overklassen i Norge. Det er en overklasse som vokser ved stadig flere toppbetalte politikere i kommuner og fylker. De lar folket svi, men lar seg selv gå fri».

Om Carl I. Hagen mener det samme i dag, er ikke godt å si. Fremskrittspartiets folk trives utmerket i maktposisjonene.

Denne kommentaren ble først publisert på rbnett.no