Tanken med denne velkomstdagen er at jenter skal knytte kontakter og bli kjent med hverandre på tvers av studier.

– Vi satte i gang denne ordningen her i Ålesund i fjor. I år var det hele 35 jenter som møtte opp. Det forteller Line Berg. Hun er prosjektleder for Jenteprosjektet Ada, som arrangerer velkomstdagen. Hun har egentlig base i Trondheim, men reiste nedover på grunn av arrangementet.

– Når jeg likevel var her tenkte jeg at jeg også skulle få med meg immatrikuleringen, sier hun med et smil.

For få jenter

Hovedgrunnen til at NTNU bruker ressurser på dette er å rekruttere flere jenter til studieretninger som vanligvis er veldig mannsdominerte.

– For eksempel ved elektroingeniør og datateknologi er det svært få jenter. Der har vi en jobb å gjøre framover. Også ved automatiseringsteknikk er det få jenter, men der går det bedre. Berg forteller at det totalt er fem jenter som skal begynne på sistnevnte studie i år.

Trives med gutta

En av dem er Maria Osa Furmyr. Hun ble født på Vigra, men har vokst opp i Oslo. I fjor bestemte hun seg for å flytte til Ålesund for å ta forkurs. I år skal 22-åringen, som en av få jenter, starte ved automatiseringsteknikk.

– Det var litt tilfeldig at det var det jeg endte opp med. Jeg syntes bare det hørtes så spennende ut med programmering og roboter, forteller hun, like etter at immatrikuleringen er ferdig onsdag. Maria var også med på velkomstdagen tirsdag.

– Jeg synes det er et fint tiltak. Det var veldig koselig og det er kjekt å bli kjent med andre jenter på tvers av studieretning, sier hun. Maria mener også dette tiltaket gjør det mindre skummelt å møte opp til skolestart.

– Hvordan tror du det blir å være en av få jenter i klassen?

– Det går nok veldig fint. I fjor var det nesten bare gutter i klassen, og jeg trivdes godt. Jenter og gutter oppfører seg stort sett ganske likt, sier hun.

Gode resultater i Trondheim

Berg forteller at det er mange andre tiltak som er planlagt satt i gang i Ålesund, men at velkomstdagen ble prioritert høyest. I Trondheim har de hatt dette tiltaket i 21 år og ifølge Berg har det båret frukter.

– For eksempel ved kybernetikkstudiet har andelen jenter vært helt nede på 10 prosent. I år var den oppe på 40 prosent, sier hun. I Trondheim har Ada også brukt mye tid og ressurser på å få ut informasjon til jenter på videregående. Det er noe hun håper NTNU Ålesund også kan begynne med etter hvert.

– Det kan vel kanskje høres litt urettferdig ut at kun jentene skal få en egen velkomstdag, men det er et viktig virkemiddel, sier hun avslutningsvis.