– Nå skal jeg jobbe for å bygge partiet og partiorganisasjonen fram mot valget neste år. Jeg ønsker å reise rundt i partiet og snakke med folk på grasrota, sier Listhaug til Sunnmørsposten.

Den jobben er hun allerede godt i gang med. I tiden etter at hun måtte gå av som justisminister og utover våren, valgte Listhaug bort en rekke møter i Stortinget på grunn av reiser rundt i partiets lokal- og fylkeslag.

VG skriver at Listhaug droppet sju av de 10 siste møtene i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget fordi hun var på reiser rundt i landet.

Lang ferie

Tilbake fra lang sommerferie på Sunnmøre, i USA og Sør-Afrika kan hun nå bli midlertidig utnevnt som ny nestleder fram til landsmøtet i mai neste år. Listhaug var i Sør-Afrika da hun fikk beskjeden om at Per Sandberg ikke bare trakk seg som fiskeriminister, men også gikk ut av vervet som nestleder i partiet.

Sentralstyret i partiet vil avgjøre om Listhaug midlertidig blir gjort til nestleder.

Klar for jobben

Og bekrefter at hun stiller seg til disposisjon for partiet, som de heter på politikerspråket.

– Det har skjedd mye nå. Dersom det er slik at sentralstyret i partiet ønsker at jeg går inn som ny nestleder, så stiller jeg meg til disposisjon. Sentralstyret skal drøfte dette i september. Om jeg midlertidig går inn som nestleder nå, er det uansett landsmøtet til våren som suverent bestemmer hvem som skal velges, understreker hun.

Men allerede i juni, lenge før Sandberg-saka dukket opp, sa hun ja til at Møre og Romsdal Frp kunne fremme henne som kandidat som nestleder på det kommende landsmøtet.

– Jeg ble forespurt av fylkeslaget om det var aktuelt og jeg svarte da ja til å stille om partiet ønsket det, forklarer hun.

Ikke regjering

Listhaug er glad for å bli foreslått som ny nestleder i Frp, men hun ser ikke for seg noen snarlig comeback i regjeringen. Hun mener Per Sandberg valgte riktig da han gikk av som statsråd.

– Det var helt riktig av Per å trekke seg, men jeg har kjent han godt i mange år og det er underlig at han ikke lenger er en del av partiet.

– Hvilke enkelthendelse mener du gjorde at han ikke hadde noe valg og måtte gå?

Dale nei

Landbruksminister Jon Georg Dale blir også sett på som en framtidige lederskikkelse i partiet. Han sier nå at det er riktig å velge Listhaug som ny nest-leder.

– Jeg tror Sylvi Listhaug vil gjøre en fantastisk jobb, sier han til Radio Norge.

Partiets sentralstyre skal i september ta avgjørelsen om det skal suppleres inn en nestleder før neste års landsmøte. Dale mener det er naturlig at nestlederen sitter i sentralstyret.