– Nå skal jeg jobbe for å bygge partiet og partiorganisasjonen fram mot valget nest år. Jeg ønsker reise rundt i partiet og snakke med folk på grasrota, sier Listhaug til Sunnmørsposten.

Stiller seg til disposisjon

Tilbake fra lang sommerferie på Sunnmøre, i USA og Sør-Afrika kan hun nå bli midlertidig utnevnt som ny nestleder fram til landsmøtet i mai neste år. Listhaug var i Sør-Afrika da hun fikk beskjeden om at Per Sandberg ikke bare trakk seg som fiskeriminister, men også gikk ut av vervet som nestleder i partiet.

Men allerede i juni, lenge før Sandberg-saken dukket opp, sa hun ja til at Møre og Romsdal Frp kunne fremme henne som kandidat som nestleder på det kommende landsmøtet.

– Jeg ble forespurt av fylkeslaget om det var aktuelt og jeg svarte da ja til å stille om partiet ønsket det.

Riktig av Sandberg

Hun mener Per Sandberg etterhvert kom i en situasjon som gjorde at han ikke hadde annet valg enn å gå av som statsråd.

– Hvilke enkelthendelse mener du gjorde at han ikke hadde noe valg og måtte gå?

– At han møtte opp på feiringen av innføringen av den iranske revolusjon skapte sterke reaksjoner i partiet, sier Listhaug.

Dale sier nei

Landbruksminister Jon Georg Dale sier til Radio Norge at han mener det ikke er naturlig for ham å bli nestleder i Fremskrittspartiet nå.

– Jeg tror Sylvi Listhaug vil gjøre en fantastisk jobb, sier han til radiokanalen.

Partiets sentralstyre skal i september ta avgjørelsen om det skal suppleres inn en nestleder før neste års landsmøte. Dale mener det er naturlig at nestlederen sitter i sentralstyret.

– Nestlederen bør velges blant sentralstyret. Der sitter Sylvi og der sitter ikke jeg, sier han.