Tafjord og Tine i Ålesund:

Tafjord-prosjekt nominert til europeisk innovasjonspris

Løsning for konvertering fjernvarme til damp ved Tine i Ålesund får internasjonal oppmerksomhet.

Varme blir damp: Ved Tines produksjonslokaler i Ålesund blir fjernvarme brukt til å produsere damp, noe som reduserer bruken av fossil energi.  

Nyheter

Kommunikasjonssjef Kari Løken hos Tafjord Kraft karakteriserer prosjektet som «banebrytende».

Tafjord Kraftvarme er en av tre nominerte til prisen som deles ut på en energigjenvinningskonferanse i Bilbao 20. september. Konferansen arrangeres av CEWEP som er den europeiske organisasjonen for energigjenvinningsbedrifter.

De to andre nominerte til CEWEP Innovation Award 2018 er det franske selskapet CNIM og det nederlandske selskapet Twence.

Ifølge nominasjonen er prosjektet i Ålesund er et partnerskap mellom TINE, Olvondo Technology og Tafjord Kraftvarme. Ved å erstatte 12 gigawatt som normalt ble produsert fra naturgass, med fjernvarme har meieriet redusert CO2-utslippene med 66 prosent.

Les mer om prosjektet her: Ny teknologi skal mer en halvere utslippene fra Tine i Ålesund

Dampen blir brukt til produksjon av meieriprodukter. Tine har som mål at hele produksjonen skal baseres på 100 prosent fornybar energi innen 2023.

Ifølge Løken er det Rune Dirdal, tidligere daglig leder hos Forus Energigjenvinning i Stavanger, som har foreslått Tafjord Kraftvarme til prisen.

Meieriet reduserer utsleppa

Vil erstatte olje og gass med fjernvarme


Oppdatering 16.08.2018: Sunnmørsposten skrev først at Tafjord er nominert til en miljøpris, det riktige skal være at det er en innovasjonspris.