– Der har kostet tid, krefter og penger. Penger vi kunne brukt til noen helt annet, sier Remøy.

Torsdag fikk han beskjeden om at de hadde vunnet på alle punkter i striden om patenter for bearbeiding av krill. Etter klage fra Remøys selskap Rimfrost forkaster amerikanske myndigheter Aker BioMarine sine patenter. Striden rundt disse patentrettigheten har pågått siden 2016 og har forhindret Rimfrost i å selge sine produkter på det amerikanske markedet.

– Jeg føler dette har vært Davids kamp mot Goliat. Det er godt at også David kan vinne noen ganger, sier en meget fornøyd Stig Remøy.

Tjener penger

Det første gjennomslaget hos amerikanske myndigheter fikk Remøy i april 2017. Det førte til at han allerede da kunne starte produksjon av blant annet krillolje fra det lageret av krill han har liggende i USA.

Det som Remøy nå karakteriserer som en full seier er en kjennelsen i det amerikanske Patent Trial and Appeal Board .

– Vi kan nå gå i gang for fullt med produksjon og salg av krillolje. Vi selger allerede meget bra i flere markeder rundt i verden. Rimfrost tjener gode penger og vi har nok krill på lager i USA til å betjene markedet i tre år framover, sier Remøy.

Uenig

Aker BioMarine er ikke enig i alle sider ved Remøys framstilling av saka.

– Av de fire grunnlagene er det kun to som vi vurderer å anke og dette er viktig for oss å nyansere. Avgjørelsene er ikke rettskraftige. I tillegg bekreftet European Patent Office tilsvarende patenter i Europa i fjor og avslo da Rimfrosts innsigelser, noe som viser kompleksiteten i denne saka, skriver kommunikasjonsdirektør Katrin Berntsen i en mail til Sunnmørsposten.

Stig Remøy mener Aker BioMarine her blander kortene.

– Rimfrost hadde fire innsigelser mot to patenter, hvorav to av innsigelsene ble tatt til følge. Dermed falt patentene. Dette er en total seier, sier Remøy.

Ny krillbåt

Stig Remøy varsler nå ytterligere satsing på krill. Onsdag denne uken gikk fristen ut for å søke på de to nye krillkonsesjoner som er utlyst av Fiskeridirektoratet. Han bekrefter at selskap Rimfrost har søkt om konsesjoner. Han vil ikke si om de ønsker en eller to nye konsesjoner.

– Det jeg kan si er at vi har levert en omfattende søknad til Fiskeridirektoratet, sier Remøy.

10 år lang kamp

Stig Remøy og Kjell Inge Røkke, gjennom sitt selskap Aker BioMarine har slåss om krillen i mer enn 10 år. Den lille og svært omega-3-rike reken er kun mulig å fiske i Sørishavet. Det er lang gangtid med båt til de områdene de lovlige fisket foregår noe som igjen krever store båter som kan produsere krillolje om bord.

Remøy-selskapet Emerald Fisheries gikk i fjor konkurs som følge av rettsfeiden mellom Aker BioMarine og Remøy sitt selskap Rimfrost i USA.

Konkursen endte med at Aker BioMarine kjøpte krillbåten Juvel fra konkursboet. Med båten fulgte det en krillisens slik at Aker BioMarine nå har tre lisenser å fiske på.

Juvel ble i sommer brannskadd da det tok fyr om bord mens båten lå til kai i Sør-Amerika.